Cauta

Romania, pagube de 6,6 miliarde de euro in cazul unui cutremur precum cel din 1977

Paguba asteptata in Romania in cazul unui cutremur similar celui din 1977 este de circa 6,6 miliarde de euro, la cladiri, asigurarile acoperind doar 1,51 miliarde de euro, a declarat Aurel Badea, responsabil Sectiune Asigurari de Bunuri si Proprietati Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

O nenorocire de tipul celei petrecute pe 4 martie 1977 ne va costa 6,6 miliarde de euro

Badea a citat din raportul cerut de UNSAR la AON si a atras atentia ca, in aceste conditii, majoritatea pagubelor nu sunt asigurate si trebuie sustinute fie de populatie, fie de statul roman. Conform modelului ‘IF Quake’ folosit de AON la realizarea studiului comandat de UNSAR, cutremurul din zona Vrancei din anul 1977 corespunde unei perioade de revenire de 220 ani. “Este o cifra rezultata dintr-un model matematic, fiind vorba doar despre locuinte, fara anexe, doar partea de cladiri. Paguba asteptata in caz de cutremur este de circa 6,6 miliarde de euro, din care asigurate ar fi 1,5 miliarde de euro”, a spus Badea. Din cele 1,51 miliarde de euro asigurati, 1,31 miliarde de euro sunt acoperite de PAID, iar 0,2 miliarde de euro sunt acoperite prin asigurari facultative. Numarul de daune estimat este de 846.856, din care 698.882 neasigurate, iar 147.974 asigurate prin asigurarile facultative. Din totalul daunelor, 17,5% ar fi acoperite prin asigurare. “Cum sunt impartite cele 1,5 miliarde de euro? Grosul este la PAID – e si normal pentru ca acolo va fi majoritatea pagubelor -, iar circa 12%, respectiv 195 de milioane de euro la asiguratorii de polite facultative. Concluzia generala este ca majoritatea pagubelor nu sunt asigurate, trebuie sa le sustina oamenii din buzunar sau statul roman ori guvernul. Aici vorbim despre eficienta sistemului de asigurari. Daca el, practic, lasa majoritatea oamenilor neacoperiti in cazul unui cutremur – cutremurul din 1977 nu este cel mai rau cutremur care s-a produs in Romania – atunci sistemul nu functioneaza. Un model matematic, realizat de un broker care are contracte de reasigurare cu multi asiguratori din piata si are aceste informatii in sistemul lui, confirma problema. Deci, trebuie sa regandim acest sistem, altfel nu-si indeplineste scopul”, a subliniat reprezentantul UNSAR. La nivel global, catastrofele si daunele majore au dus in 2015 la pierderi economice totale de 100 miliarde de dolari, mai mici decat cele din 2014, care s-au ridicat la 113 miliarde de dolari. Din total, catastrofele naturale au condus la pagube evaluate la 80 miliarde de dolari.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version