AcasăUtileMeteoRomânia, lovită de un nou val de aer rece. Minime chiar și...

România, lovită de un nou val de aer rece. Minime chiar și de -11 grade Celsius/Când va ninge

(sursa foto: botosaninews.ro)

După ce primele două zile din decembrie, prima lună de iarnă din calendar, au adus temperaturi cu mult mai blânde decât în mod obișnuit, în multe zone din țară, meteorologii anunță că România va fi străbătută de un val de aer rece.

Acest nou val de aer rece ce se abate asupra țării noastre va aduce temperaturi mai scăzute față de normalul perioadei.

Chiar dacă de la mijlocul săptămânii temperaturile vor crește puțin, își vor face apariția în peisaj precipitațiile – ploi, dar și ninsori – în zonele montane și nu numai, anunță Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Val de aer rece: început de săptămână cu temperaturi scăzute

Din câte a precizat șefa ANM, de luni masa de aer rece va cuprinde și zona de sud și sud-est a teritoriului. Astfel că începutul săptămânii vine cu o vreme mai rece decât în mod normal pentru această dată din calendar. Din fericire, de la mijlocul acestei săptămâni, temperaturile vor mai crește, ajungând la valori termice normale pentru intervalul în care ne aflăm.

Masa de aer rece a coborât în zona țării noastre, astfel încât astăzi (duminică- n.red), cel puțin în jumătatea nordică a țării, temperaturile nu au mai depășit 4 grade Celsius la amiază, după cele 15-16 și chiar 20 de grade Celsius în partea vestică, ieri. De mâine, această masă de aer va cuprinde și zona de sud și sud-est a țării, astfel încât debutul săptămânii va fi caracterizat de o vreme mai rece decât în mod obișnuit.

Vorbim despre maxime de 3-4 grade, inclusiv în Capitală, iar minimele vor fi de -11 grade în zonele depresionare din estul Transilvaniei. De la mijlocul săptămânii, temperaturile vor mai crește și ne vom apropia de cele normale pentru această perioadă. Vorbim despre maxime între 1 și 8 grade și minime între -5 până la 5 grade”, a anunțat Elena Mateescu, directorul ANM, duminică, 3 decembrie, la Digi 24.

Se așteaptă ninsori la munte

Așadar, de la mijlocul săptămânii, meteorologii se așteaptă să apară din nou precipitații, inclusiv sub formă de ninsoare – specifice sezonului de iarnă. Sunt prognozate ninsori, îndeosebi la munte.

Însă, tot de la mijlocul săptămânii vor fi și precipitații. Va ninge în zona montană, vor predomina ninsorile dar nu excludem să avem și în zonele joase de relief precipitații sub formă de ploaie și lapoviță, pentru că temperaturile scăzute vor favoriza acest context, în condițiile în care un nou ciclon se va forma în Mediterană”, a explicat Elena Mateescu, la postul TV menționat.

ANM, estimări pentru săptămâna 04 – 11 decembrie

De altfel, încă din prima zi a lunii decembrie, ANM a făcut publice estimări meteorologice pentru intervalul 4 decembrie 2023 – 1 ianuarie 2024, anunțând, pentru săptămâna 04 – 11 decembrie că valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.

„Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile sud-estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval” – anunțaseră specialiștii ANM prin intermediul estimărilor meteorologice făcute publice recent.

author avatar
Andrei Coman
660 afisari

1 COMENTARIU

  1. Este iarna si caloriferele doua zile sunt calde alte patru zile sunt reci.
    SI asa platim caldura pe care nu o avem , platim si curentul electric scumpit de Popescu.
    Sa_i fie de cap !
    Acest Nicusor Dan, catastrofa asta de primar general, nu poate pleca mai repede ?
    Suntem bataia de joc al unui nepriceput, ca sa fiu elegant.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger