AcasăNewsRomânia, lăsată să miroasă Programul „Visa Waiver”!

România, lăsată să miroasă Programul „Visa Waiver”!

Câtă mărinimie din partea SUA: România a fost lăsată să miroasă Programul „Visa Waiver”! Americanii ne dau pe sub nas cu ridicarea vizelor de intrare în țară, iar noul Guvern Orban este invitat să tragă în piept, cu nesaț, miasma făgăduinței. Nu, n-am primit nicio promisiune, absolut zero declarații pe această temă din partea Washingtonului, doar Palatul Victoria se gudură că a putut deschide subiectul, la o întrevedere a miniștrilor de Externe din NATO, pe filiera diplomatică Bogdan Aurescu – Mike Pompeo. 

Ce mai contează că emisarul lui Donald Trump nu are nicio cădere să vorbească despre ridicarea vizelor pentru români. Doar președintele SUA poate lua în discuție un asemenea favor, care însă trebuie trecut și prin votul Congresului, for decizional în astfel de cazuri. Pentru iohanniști este un succes de campanie electorală sau cel puțin așa caută să vândă marfa propaganda liberală. În realitate, la Bruxelles, noul șef al diplomației române  a beneficiat de câteva minute de audiență cu omologul său de peste Ocean. Din comunicatul MAE, lung cât o zi de post, nu se înțelege decât că România vrea „să deie, nu să ieie”, vorba unui mare om de fotbal.

Referirea la ridicarea vizelor pentru intrarea în America e ascunsă undeva în burta comunicatului, o precizare timidă cum că „Bogdan Aurescu a argumentat în favoarea accederii României, partener strategic și aliat dedicat al SUA, în programul Visa Waiver”. Atât, niciun detaliu în plus! Pe undeva normal, așa-i când astfel de subiecte sunt dezbătute la mâna a doua, am explicat mai sus de ce Pompeo n-are în fișa postului și grija de vizele românilor.

Promisiuni pe axa București – Washington, nu invers

În rest, detalii cât cuprinde despre angajamentele pe care și le ia România. Suntem dispuși să facem aia și pe cealaltă, dispuși să dăm bani și disperați să îmbunătățim Parteneriatul strategic. Ce să mai, o mulțime de promisiuni pe axa București – Washington, MAE vrea să bată orice record european de obediență față de stăpânirea americană.

Epigonii lui Nicolae Titulescu, niște imberbi făcuți (și la) grămadă azvârliți în diplomație direct de pe băncile SNSPA, înțeleg că un parteneriat strategic presupune să te căciulești în fața celuilalt. Iată ce mâzgălesc triștii de la MAE într-un comunicat halit din zbor de presa mainstream: „Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut miercuri o întrevedere cu Secretarul de stat american, Mike Pompeo, în marja reuniunii miniștrilor de externe NATO de la Bruxelles. Cu această ocazie, șeful diplomației române a reiterat determinarea președintelui Klaus Iohannis, a premierului Ludovic Orban și a Guvernului României, precum și a sa personală de a dezvolta și aprofunda Parteneriatul Strategic bilateral și de a imprima un plus de eficiență cooperării sectoriale cu SUA (…) Totodată, a reiterat angajamentul ferm al noului Guvern pentru partajarea echitabilă a responsabilităților, confirmând continuarea alocării a 2% din PIB pentru Apărare și participarea României la misiuni militare externe”. Să mai spunem și că MAE se laudă că toate aceste aspecte au fost „apreciate în mod deosebit de Secretarul de stat Pompeo”?

Aflați în aceeași situație cu noi, polonezii au rezolvat-o bărbătește. La ultima vizită la Washington, Duda al leșilor a negociat cu Trump punând toate cărțile pe masă. Și s-a întors acasă cu promisiunea fermă că SUA vor ridica vizele de intrare pentru polonezi! Mai mult, Donald Trump însuși a promis că va merge personal la Varșovia să facă marele anunț. Duda noastră s-a dus și ea la Casa Albă, dar a primit doar o șepcuță, pe care cu mândrie a fluturat-o de cum a poposit pe „Otopeni”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
637 afisari

5 COMENTARII

  1. In mod normal 2 prieteni si camarazi se lasa sa intre reciproc in casa unul pe altul fara sa se mai caute in buzunare si acte. E jenant Ungaria prorusa fara vize in Sua de 11 ani si Romania o tara nativ antibolsevica deci si filoamericana sa fie ignorata de atata timp. Asta impiedica nu numai economia cat si increderea prietenia dar si turismul sau handicapeaza familiile mixte sau dezradacinate…

  2. procesul co mu nis mu lui!
    armata a tras in noi?
    ce va feriti sa condamnati crimele comunismului si ale neocomunistilor capitalisti?procesul revolutiei?il facem ca au trecut iata aproape treizeci de ani.vestul nu ne ajuta sa facem curat,puzderie de securisti care ii vor trada chiar pe ei.

  3. Noi suntem buni doar la a plati in avans, cash, rachetele patriot; la a le face gard americanilor la baza de la Kogalniceanu ( ce pacat ca locul se numeste asa; Kogalniceanu tinea cu tara, nu cu tradatorii); despre viza, mai la vara. Ce, sapca nu tine de viza? Puneti-va sapca si imaginati-va ca mergeti fara viza la partenerul strategic…..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger