AcasăNewsRomania, la un pas de epidemia de gripa

Romania, la un pas de epidemia de gripa

Creşte alarmant bilanţul victimelor

Un barbat de 68 de ani din Galaţi a murit din cauza gripei la un spital din oraş, a 20-a victima in acest sezon. Situaţia este grava, o recunoaşte şi ministrul Sanataţii, este al cincilea caz de gripa inregistrat in judeţul Galaţi şi al treilea deces cauzat de virusul gripal. Şi in Bucureşti s-au inregistrat un numar foarte mare de cazuri, iar spitalele şi şcolile au primit ordin sa aplice masuri drastice pentru limitarea raspandirii bolii.

Creşte alarmant bilanţul victimelor

Situatia este foarte grava in acest moment, numarul cazurilor confirmate a depasit cazurile estimate. Da, situatia este grava in acest moment,  suntem la un pas de epidemie,  am avut o discutie cu specialistii si am trimis in teritoriu o circulara cu masurile.  Saptamana precedenta numarul de cazuri a depaşit numarul estimat, prin urmare am avut o saptamana epidemica. (…) Daca doua saptamani la rand numarul de cazuri se menţine la acelaşi nivel, deci foarte ridicat, atunci putem vorbi despre o epidemie, a spus Sorina Pintea. Numarul infecţiilor respiratorii acute a crescut cu peste 20% , in acelaşi timp, au fost şi 1.155 cazuri de gripa, faţa de 80 in aceeaşi perioada din anul trecut. Mai multe spitale din Bucureşti au limitat deja vizitele aparţinatorilor, gripa a impus restricţii similare şi in Slatina şi Braşov, oraş in care  inspectorii de sanatate publica le-au transmis profesorilor sa trimita acasa orice copil care da semne de boala, dar verifica şi orice posibila sursa de infecţie, in contextul in care 400 au fost internaţi din cauza gripei de la inceputul lui decembrie. Totodata, şi  in Arad s-au inregistrat 1.300 de viroze, cu 57 de internari.Parintii ar trebui sa evite sa isi trimita copiii la scoala daca prezinta simptome de viroza respiratorii, a adaugat Sorina Pintea, precizand ca vaccinarea este cea mai sigura cale, evitarea locurilor aglomerate, prezentarea la doctorul de familie sau la urgente la cele mai mici simptome. Medicii recomanda izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei, purtarea echipamentului de protecţie adecvat de catre vizitatori şi personalul din spitale şi continuarea vaccinarii antigripale.

Epidemia loveşte şi Croaţia

Autoritaţile au avertizat ca raspandirea bolii va dura cel puţin inca doua luni, iar situaţia se agraveaza de la o zi la alta. S-au inregistrat pana acum 7 decese şi 8500 de cazuri de gripa, in condiţiile in care aceasta ţara de 4 milioane de locuitori nu a mai cunoscut o epidemie atat de violenta de mai bine de zece ani. Medicii spun ca acestea sunt doar cazurile diagnosticate, in realitate numarul real este de patru ori mai mare. Cele mai afectate regiuni sunt  Dubrovnik-Neretva si Split-Dalmatia, iar Clinica de boli infecţioase din Zagreb a anunţat ca majoritatea spitalelor de acest fel din ţara au interzis vizitele la pacienţi. E posibil ca numarul de pacienţi sa creasca, estimam inca 2000 de cazuri pentru ca epidemia este in plina desfaşurare, iar varful este aşteptat in urmatoarele doua saptamani, a declarat  Vladimir Drazenovic, şeful Centrului Naţional de prevenire a gripei.

author avatar
Bogdan Borcea
165 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger