AcasăNewsRomania, jupuita pentru gazele din Marea Neagra!

Romania, jupuita pentru gazele din Marea Neagra!

Nu erau de ajuns tensiunile din Ucraina si Republica Moldova, a trebuit sa mai apara si descoperirea unui urias zacamant de hidrocarburi in bazinul Marii Negre. Regiunea asta sta pe un butoi cu pulbere, iar gazele romanesti sunt fitilul. Cine are chibritul, iata intrebarea care poate aprinde spiritele.

Pe maruntis azvarlit in scarba Ungaria cauta sa se intepe si ea in conducta de hidrocarburi Planurile SUA dau cu flit Budapestei

Ca taunele la coada vacii, Ungaria cauta si ea sa se bage-n seama cu marii jucatori de pe piata energetica, desi nu are nici experienta, nici forta si nicidecum know-how-ul jucatorilor care isi impart feliile din acest business. Pe de alta parte, americanii au facut deja planuri si sunt semnale ca importanta geopolitica a descoperirii gazelor din Marea Neagra va juca un rol esential pe tabla negocierilor de la summit-ul Donald Trump – Vladimir Putin, anuntat pentru vara aceasta.

Reamintim ca in Marea Neagra s-au descoperit zacaminte de gaze cat productia Petrom si Romgaz la un loc. Meritul apartine companiei americane Black Sea Oil&Gas, controlata de fondul de investitii Carlyle, care va demara primele exploatari in vara viitoare (BSOG a cerut, deja, acordul de acces la Sistemul National de Transport pentru punctul Vadu, de la 1 iulie 2019!). Din 2020, in scena intra si consortiul ExxonMobil – Petrom, care are investite 1,5 miliarde de dolari numai in lucrari de prospectiune. Daca ne gandim ca in zona se invarte si LukOil, realizam ce jucatori au pus ochii pe gazele din Marea Neagra.

FGSZ, guvidele de la masa rechinilor

Cu asemenea rechini pregatiti sa se infrupte din ospatul romanesc, ne intrebam cum de-a fost posibil ca la masa sa se aseze si guvidele FGSZ (Transgazul in versiunea maghiara). Desi nu l-a invitat nimeni, Kristof Terhes (insusi CEO al FGSZ!) a venit la Bucuresti… ca sa faca bascalie de noi, ca altceva n-am inteles din conferinta de presa a domniei sale. Un Terchea-berchea in industria energetica ne-a transmis ca Romania nu are ce sa faca cu intreaga productie de gaze din Marea Neagra si, cum un export prin nord nu este fezabil (ei, nu zau?!), ne ramane ruta Budapesta pentru alimentarea vestului Europei. Cu alte cuvinte, maghiarii ne fac noua un favor, nu invers, si ar trebui sa zicem si „sarut mana”!

BRUA, modificat dupa descoperirile de la noi

Intrebat insistent de ce au modificat proiectul BRUA, renuntand la gazoductul ce ar fi legat Ungaria de Austria imediat ce s-a anuntat descoperirea unor uriase zacaminte gazeifere in Marea Neagra, CEO al FGSZ a rabufnit: „Ce am schimbat sunt beneficiile pentru voi, pentru ca producatorul vostru ar urma sa foloseasca mai putini bani in Romania, pentru ca nu trebuie sa mai cheltuiasca alt miliard de dolari pe o conducta noua, din moment ce exista infrastructura deja acolo. V-am facut o mare favoare. V-am dat un miliard de dolari americani. Se pare ca nu intelegeti cum functioneaza aceste lucruri”.

Ungaria rade de noi

„Intelegeti ca Romania se afla pe punctul de a lua cea mai importanta decizie economica din ultimii 20 de ani. Vorbim de 200 de miliarde de metri cubi de gaze in Romania. Este pur si simplu prea mult pentru necesitatea interna a tarii. Nu aveti petrochimie, nu puteti folosi gazele naturale ca materie prima. Ce faceti cu gazul? Il ardeti, faceti un foc mare?”. Aluzia maghiarilor este cat se poate de clara: in timp ce Ungaria are 95% din populatie racordata la reteaua de gaze, in Romania nici macar 35% din populatie nu are gaze. Cu alte cuvinte, trebuie sa vindem bogatia asta, ca inmagazinata se …altereaza, ne invata domnul Terhes.

Mai mult, barosanul de la FGSZ arunca si un pret pentru hidrocarburile din Marea Neagra, „ar insemna 4-5 miliarde de dolari venituri pentru Romania”. Ca sa primim „purcoiul” asta de bani, trebuie doar ca Parlamentul sa ajusteze in regim de urgenta legislatia din domeniul operatiunilor petroliere offshore.

Americanii pun presiune: vor gaze pentru Ucraina!

Nu se stie inca decizia pe care o va lua tara noastra in privinta zacamintelor din Marea Neagra, dar cert e ca si americanii pun presiune pe noi. ExxonMobil vrea si are promisiuni ca va primi drept de exploatare (in consortiu cu OMV), asta in timp ce planul Casei Albe e mult mai amplu.

Din cate se pare, SUA urmareste sa alimenteze Ucraina cu gaze, scotand din joc, astfel, Rusia lui Vladimir Putin. Consumul anual al vecinilor din nord e urias – 40 de miliarde de metri cubi pe an! Evident, ar fi o lovitura de imagine fantastica pentru Washington, sa puna mana pe robinetul de alimentare cu gaze al Ucrainei!

Redevente egal praf in ochi

Din toata aceasta poveste, daca nu-si joaca bine cartea, Romania risca sa se aleaga cu niste amarate de redevente. Praf in ochi, maruntis pentru PIB-ul unui stat. Totusi, exista informatii ca se incearca impunerea Romgaz si Transgaz ca parteneri in proiectele energetice ce vor fi demarate incepand cu 2020 la Marea Neagra.

author avatar
Andrei Coman
2.206 afisari

1 COMENTARIU

  1. Noi fiind o Colonie,profiturile din toata bogatia asta de gaze va trece in conturile stapanilor din vest si noi vom inghiti in sec.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger