AcasăNewsRomania invata de la UE cum sa bage inflatia sub pres

Romania invata de la UE cum sa bage inflatia sub pres

Romania va aplica din 2013 normele UE referitoare la calculul inflatiei, iar ponderea serviciilor in cosul de consum va fi mai mare.  Romanii cheltuie jumatate din venituri pe alimente, iar noua formula nu va face decat sa ascunda nivelul real al inflatiei.

Potrivit directorului Directiei de Statistica a BNR, Constantin Chirca, Romania este singura tara din UE care foloseste metoda cheltuielilor medii din gospodarii in locul conturilor nationale.

Directorul Statisticii din BNR, Constantin Chirca sustine ca inflatia actuala nu reflecta realitatea

El sustine ca actuala formula de calcul face ca anumite marfuri de baza sa figureze cu ponderi mult mai mari decat in realitate, iar produsele sau serviciile scumpe figureaza cu ponderi foarte mici in calculul inflatiei. Oficial, romanii cheltuie doar 37% pe alimente, insa oricine poate spune ca acest procent este nereal. In plus, Chirca a anuntat ca inflatia din acest an va avea efect pana in august 2013, semn ca scumpirile vor continua si anul viitor.

Intrebari necesare

Chiar asa, s-a gandit cineva ce inflatie resimt acei romani care cheltuie jumatate sau doua treimi din veniturile lor (care sunt foarte mici) pe alimente? Si oare cat e inflatia in cazul celor care consuma doar 10-15% din salariu pe mancare, deoarece au venituri de peste 3.000 de euro pe luna (exista destui inalti functionari si magistrati cu astfel de salarii)? Si, mai ales, ce medie – ponderata, aritmetica, astronomica etc – au folosit statisticienii nostri de le-a dat, fara virgula, ca romanii cheltuie exact 37% din venituri pe alimente? I-or fi luat in calcul si pe cei aproximativ zece milioane de locuitori de la sate si orase mici care au venituri sub 700 de lei, cat este salariul minim pe economie?

author avatar
Arpad Dobre
412 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger