AcasăNewsRomania inselata. Teapa secolului

Romania inselata. Teapa secolului

Nu este vorba de pierderea industriei si de cele aproape 1.300 de intreprinderi inchise sau disparute dupa 1989. Au fost afectate toate ramurile economiei, dar asta s-a intamplat in secolul trecut. Nu este vorba nici de sutele de mii de muncitori carora li s-au promis conditii de munca civilizate si retehnologizare si, in final, s-au trezit someri pentru ca noii patroni vandusera inclusiv terenurile fabricilor abia cumparate. De asemenea, nu vorbim aici despre zecile de jocuri piramidale care i-au imbogatit pe cativa, iar pe naivi i-au ruinat. Sau de bancile care au dat faliment peste noapte, lasand deponentii cu ochii in soare. Toate sunt de domeniului trecutului, acum doar se suporta consecintele.

In secolul actual, lucrurile astea nu se mai poarta. De altfel, exceptand cateva companii nationale, nu prea mai avem mare lucru de vanzare. Si, cu toate acestea, am luat-o peste ochi cu cea mai sinistra inventie, despre care eu cred ca nu-si are originile aici. Statul paralel, despre el este vorba. Sau statul subteran, termen care i se potriveste si mai bine.

Sistemul devenit stat

Nimeni nu poate spune cu exactitate cand a aparut si cine l-a inventat. Acum, brusc, actorii care au jucat pe scena aceasta nu isi mai aduc aminte. Mai bine zis, nu vor sa isi mai aduca aminte. In mod surprinzator, desi toti cei implicati in nasterea lui au avut contributii serioase, niciunul nu este dispus sa deschida gura si sa spuna la nevoia cui a aparut formatiunea asta. Mai toti invoca flagelul coruptiei care sufoca Romania la inceputul anilor 2000. O prostie, o golanie pe care toti s-au grabit sa o imbratiseze fara sa judece,  caci nu era nevoie de inca un stat care sa o starpeasca. Romania avea un Cod penal, avea legi speciale care functionau si care incriminau coruptia si faptele conexe, asa ca necesitatea aparitiei unui sistem devenit stat care sa se ocupe de asta nu se justifica. Aceasta, cu atat mai mult cu cat coruptia existenta la vremea respectiva, nici mai mare nici mai mica decat la altii, nu reprezenta un risc pentru siguranta nationala. Asta a fost o alta golanie.  In scurt timp, Romania a ajuns sa aiba doua capitale. Una administrativa, la Bucuresti, si una penala, la DNA, a statului anticorupt.

Cine e cine?

Daca cineva ar avea curiozitatea sa ia la mana presa ultimilor ani nu cred ca ar intelege ceva din dedesubturile statului subteran. Multi retin in sarcina lui Florian Coldea aparitia acestuia. Nu ma pronunt decisiv. Poate, dar intra in contradictie cu portretul zugravit de ziaristi. Personaj mediocru, cu dificultati la studii, cu o facultate neterminata, recuperat de rudele infipte intr-un sistem special, apoi trecut, gratie acelorasi rude, prin Academia de Informatii. Remarcat de Traian Basescu nu se stie pentru ce si avansat la norma si peste norma, pana cand i s-a suit puterea la cap si s-a autodistrus. Va lasa impresia unui geniu al creatiei statului subteran? Pe de alta parte, nici Codruta Kovesi nu iese din tipar. Aceeasi presa o descrie ca fiind o figura stearsa, de o mediocritate perfecta in facultate, cu mai multe meciuri de baschet jucate in echipa nationala decat dosare rezolvate, fara lucrari de specialitate, cu un doctorat cu probleme, dar atrasa de putere precum fluturii de lumina. Vi se pare mai convingatoare decat Florian Coldea?

Decorata pentru ce?

Cine are rabdare sa compare cifrele bilanturilor DNA va avea o mare surpriza. Pe masura ce trecea timpul, cifrele deveneau mai mari. La prima vedere, ai fi zis ca se lucreaza in nestire la starpirea coruptiei. De la an la an, numarul de dosare aflate in lucru crestea, ca si numarul de inculpati trimisi in judecata. Codruta Kovesi zambea triumfalist la bilanturi, Iohannis o ridica in slavi, la fel si gasca de lingai si de sustinatori din teama sau din interes, dar de medaliat o medaliau altii, din alte tari. Sa primesti Ordinul de Merit, de la francezi, sau Legiunea de Onoare, cea mai inalta distinctie civila si militara de pe malurile Senei, pentru activitatea din Romania, nu pentru servicii aduse Frantei, mi se pare de un haz turbat. Nimeni din jurul ei nu si-a dat seama de asta. Nici macar ea. Poti sa nu razi? Dupa ce a fost eliminata din fruntea DNA, in mod surprinzator dosarele cu care s-a impaunat au luat-o la vale. Zeci, sute de dosare au fost returnate de instanta cu achitare. Intrebare: cu ce corupti s-a luptat Kovesi? Inca o intrebare: cand i se retrage Ordinul National „Steaua Romaniei”, ca nu se pupa cu noul ei statut de procuror cercetat pentru coruptie?

Nu e, dar exista

Daca o intrebi pe Codruta Kovesi de statul subteran sau paralel nu stie despre ce este vorba. Asta, daca nu apuca sa-i nege existenta. Coldea, la fel. Insa amandoi au lucrat acolo, fiecare pana cand i-a expirat timpul. In mod cert, niciunul nu ii recunoaste existenta, desi au avut colegi o armata de procurori, de judecatori, de infiltrati, de acoperiti sau de ce or mai fi fost ei. Si ce daca? Statul asta nu exista, cu toate ca este condus de un sef de aici sau de aiurea, istoricii nu au stabilit inca. Iar noi am patimit sau patimim in continuare in statul asta care a incalecat statul care are drapel si imn national. Basescu nu stie despre ce este vorba, pe vremea lui nu exista. Iohannis ii neaga existenta, politicienii spun ca el l-ar conduce, dar nimeni nu vrea sa aseze lucrurile in matca lor. Cine l-a inventat? La ordinul cui? Cati l-au slujit? Cati o fac si acum? Si in beneficiul cui? Asta da, teapa, cu un stat care nu este, dar care fiinteaza. Si din spatele caruia ne-au condus sau ne conduc niste unii.

author avatar
Valentin Boeru
5.457 afisari
Zenville

Ultimele știri

Bomba zilei! Coldea și Dumbravă, audiați la DNA – VIDEO

Informația momentului! Generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au fost chemați joi la DNA. Din câte s-a mai aflat, în dosar mai este audiat...

Profiturile-record în România ale marilor companii arată că politicile economice ale PSD dezvoltă mediului de afaceri

Politica Guvernului condus de Marcel Ciolacu de susținere a mediului de afaceri a creat în 2023 dar și în prima parte a anului acesta,...
proger