AcasăNewsRomania incepe returnarea celor 13 miliarde de euro de la FMI ...

Romania incepe returnarea celor 13 miliarde de euro de la FMI

Seful Delegatiei FMI la Bucuresti, Erik de Vrijes, a venit sa incaseze prima rata din imprumutul acordat Romaniei

Statul roman va incepe de saptamana viitoare restituirea celor peste 10 miliarde de euro imprumutate de la FMI in 2009, suma care, cu dobanzi cu tot, se va ridica la peste 13 miliarde de euro.

Seful Delegatiei FMI la Bucuresti, Erik de Vrijes, a venit sa incaseze prima rata din imprumutul acordat Romaniei

Delegatia Fondului Monetar International (FMI) a sosit la Bucuresti din 31 iulie si va sta „pe capul” autoritatilor timp de doua saptamani. Reprezentantii Fondului vor evalua, printre altele, si pagubele produse de criza politica asupra bugetului de stat si asupra economiei romanesti.

Ca o coincidenta, taman in timpul primei vizite a noului sef al Delegatiei FMI pentru Romania, Erik de Vrijes, statul incepe sa restituie imprumutul luat in 2009 de la Fond cu incuviintarea UE, in valoare de peste 10 miliarde de euro, care, cu dobanzi cu tot, va salta la peste 13 miliarde de euro. Astfel, pe 6 august, statul va transfera in contul FMI peste 670 milioane de euro, o suma similara urmand a fi virata in noiembrie, iar in decembrie – 263,7 milioane de euro, rata pentru acest an totalizand peste 1,7 miliarde de euro. In 2013, Romania va avea de achitat cea mai scumpa rata, de peste 5,2 miliarde de euro, iar in 2014 – 4,85 de miliarde de euro, urmand ca pana in 2016 sa mai achitam (caci toti romanii vor contribui la plata, prin scaderea nivelului de trai) aproximativ 1,7 miliarde de euro.

Leul si-a reluat deprecierea

Plata datoriei in valuta este strict legata de raportarea sa la moneda noastra nationala. Dupa ce, in urma referendumului parea ca si-a revenit, leul a intrat din nou intr-o spirala a devalorizarii, de la 4,55 lei/euro luni la  4,57 lei/euro marti, respectiv la aproape 4,59 de lei/euro ieri. Acest fapt nu va genera crestere economica si, de unde anul acesta guvernul abia a facut rost de cateva miliarde de euro pentru plata salariilorsi pensiilor, e putin probabil ca va mai gasi la anul peste cinci miliarde de euro doar pentru rata la FMI.

author avatar
Arpad Dobre
317 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger