AcasăNewsRomania in stare de razboi

Romania in stare de razboi

Industria si agricultura au fost primele victime ale razboiului romano-roman

Un Parlament plin ochi cu cetateni care, in proportie de cel putin 80%, nu au ce cauta acolo. Un Guvern cu un handicap grav: se pricepe la orice, mai putin la guvernare. Partide preocupate mai mult de politica puterii lor, nu si de politica cetateanului. Un presedinte cu reactii atemporale si care nu-si poate depasi conditia de primar de provincie. Toate, la un loc, dezvaluie un tablou cu o Romanie care a ajuns sa lucreze impotriva ei, nu si pentru ea.

Industria si agricultura au fost primele victime ale razboiului romano-roman

Aproape 1.300 de fabrici si uzine, avand fiecare intre 1.000 si 10.000 de salariati au disparut pur si simplu din 1989 incoace. A fost de ajuns ca un ex-premier, acum liberal ce se vrea cu anvergura, sa spuna ca industria romaneasca e buna de dat la fier vechi.

Tara avantajului zero

Nici in intrecerea socialista nu a existat atata elan muncitoresc cat s-a consumat la desfiintarea obiectivelor industriale pe care Romania le avea. S-a pus altceva in loc? Nu. Vanzatorii de fier vechi si-au facut treaba cu brio, iar samsarii de terenuri au pus mana pe o prada la care tanjeau de multa vreme. Orasele monoindustriale au devenit focare de somaj. Fara locuri de munca si o minima protectie sociala, romanii au plecat mancand pamantul. Aproape 4 milioane dintre noi lucreaza acum pentru altii. Ca ingrijesc batrani sau copii, ca muncesc in agricultura sau mica industrie, ca au micile lor afaceri sau profeseaza in aceeasi bransa ca si in tara, cert este ca varsa acolo unde sunt taxele si impozitele.

Iată o imagine des folosită în presa occidentală atunci când se vorbeşte despre România

Romania, avantaj zero! Aici trimit doar o parte din venituri, ceea ce inseamna numai o crestere a consumului, nu si una economica reala. Puteau face in tara ce fac acum in strainatate? Teoretic, da. Practic, nu. Si asta pentru ca diferentele salariale sunt enorme, iar reconversia profesionala e doar o masina de tocat fonduri guvernamentale sau europene. Degeaba se specializeaza, caci nu exista locuri de munca. Inca un avantaj zero pentru Romania.

Nesimtire parlamentara: pensia speciala

Ca declinul sa fie deplin, acelasi fost premier a lansat si cel mai viguros apel la nemunca: pensionarea mult sub limitele legilor de pana atunci. Se ajunsese la situatia ca o persoana activa sa tina in spate trei sau patru pensionari. Chiar daca situatia s-a ameliorat cat de cat, banii tot dispar pe magarii votate cu trei maini. De la un mandat la altul, parlamentarii isi maresc pensiile fara ca opozitia sa mai protesteze. Sume astronomice pentru anii de dormit in banci, pentru serialele de mahala zise opinii politice. In timp ce Germania se gandeste serios la ridicarea varstei de pensionare la 67-69 de ani, parlamentarii romani vor pensii speciale pentru munca lor. Care munca? Aia de vota legi cu dedicatie sau pe care nici macar nu le citesc?

Tactica parjolirii pamantului

Fermierii ies din nou in strada si isi cer drepturile. Vor mai iesi. Medicii, la fel. Profesorii nici nu mai stau pe ganduri. Sindicatele dau in clocot. Romanii din Valea Timocului cer Guvernului sa-si retraga toti reprezentantii diplomatici de acolo. Le-au facut atata bine, incat le este tot mai rau. Turismul e la pamant. Idem serviciile. Agricultura a fost pusa cu botul pe labe. Subventii? Stati pe-aproape! Irigatii? Cand o ploua. Producatorii romani sunt sufocati de importuri si aruncati de pe rafturi. Minele se inchid pe capete. Guvernul nu are solutii, are numai vorbe de amanare a conflictelor. Multinationalele isi fac de cap, externalizand tot profitul. Resursele se vand pana nu mai ramane nimic. E limpede ca Romania se pregateste de razboi si aplica tactica parjolirii pamantului. Cel mai mare dusman este chiar Romania, caci tara aceasta a ajuns sa se bata cu ea insasi. In avantajul cui?

Salvarea Romaniei poate veni din diaspora

Pierderea fortei de munca in favoarea tarilor dezvoltate, ratele scazute de natalitate si imbatranirea populatiei pun in pericol statele din Europa Centrala si de Est – implicit si Romania. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de Bloomberg, in care se precizeaza si ca, potrivit datelor FMI, pierderea de forta de munca a costat Europa Centrala si de Est, in medie, 7% din PIB. Solutia: oprirea emigratiei si readucerea cetatenilor la casele lor. ”Diaspora reprezinta un potential nefolosit urias pentru tarile de origine”, este avertismentul dat de economisti statelor est-europene.

Sportul romanesc, in coma

Dezinteresul politicului pentru tot ce inseamna societatea romaneasca se vede si in sport, acolo unde tara noastra a ajuns codasa Europei. Dintr-o fruntasa a clasamentelor pe medalii, Romania s-a transformat in simplu turist de olimpiade. Mergem ca sa avem de unde ne intoarce.

Rio 2016 va ramane in istorie drept Jocurile rusinii, cu ziua si umilinta pentru sportivii care ne reprezinta acolo. Iar principala vina nu sta pe umerii atletilor ori a gimnastilor, ci in comisiile de frecat menta din Parlament. Acolo se dau legi impotriva sportului, de acolo le sunt taiate sportivilor drepturile, rentele si conditiile pentru a face performanta.

Ne mai trebuie 13.000 de medici

Nu mai putin de 13.000 de medici lipsesc din spitalele romanesti, in momentul de fata, ca efect al plecarii doctorilor la munca in strainatate. In aceste conditii, posturi la Cardiologie, ORL sau Terapie Intensiva raman neocupate in mai multe orase, iar in unele judete deficitul se apropie de 50%. O radiografie a sistemului de Sanatate din Romania arata ca nu exista judet in care sa nu fie posturi libere pentru medici. Unele sunt scoase la concurs chiar si a treia oara, altele sunt acoperite de medicii ramasi prin ture prelungite. Realitatea arata ca mirajul muncii in strainatate a acaparat un sistem care oricum nu era sanatos. Si chiar daca vad dezastrul, autoritatile nu cunosc metodele si nu au parghiile necesare prin care sa opreasca exodul medicilor.

author avatar
Valentin Boeru
1.102 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger