AcasăNewsRomania in pericol. Fenomenele meteo extreme, imposibil de prognozat

Romania in pericol. Fenomenele meteo extreme, imposibil de prognozat

Viitura a ucis patru copii in localitatea prahoveana Sangeru

Meteorologii si hidrologii se declara neputinciosi in fata schimbarilor climatice, care provoaca in Romania fenomene atmosferice violente. Neputinta consta in imposibilitatea de a anticipa suficient de repede pericolele si gradul de intensitate al acestora, consecintele fiind pierderile de vieti omenesti. Hazardul a crescut si el, astfel ca dezastre naturale care se intamplau o data la 100 de ani au inceput sa devina frecvente.

Viitura a ucis patru copii in localitatea prahoveana Sangeru

Codurile galbene, care s-au transformat in coduri portocalii, devenind brusc coduri rosii sunt deja o normalitate a ultimelor luni in Romania. Si asta pentru ca transformarea unei prognoze de precipitatii aflata in limitele de alerta intr-o ploaie torentiala cu peste 150 de litri pe metrul patrat se produce subit, fara niciun fel de previzionare. ”Sunt fenomene de intensitate foarte mare care se manifesta pe suprafete mici si afecteaza bazine hidrografice mici, iar in unele cazuri nici nu exista retea hidrografica, dar din cauza cantitatii uriase de precipitatii se produc scurgeri de pe versanti, se formeaza torenti care creeaza pagube foarte mari. Comunitatea stiintifica internationala a avertizat ca am inceput de cativa ani sa resimtim impactul schimbarilor climatice, mai ales in zona fenomenelor meteo extreme. Noi, in ultimii ani, ne confruntam frecvent cu fenomene de inundatii, dar nu mai avem neaparat problema majora a inundatiilor pe raurile mari, unde se poate interveni pe terem scurt si mediu, cu lurcrari de amenajari, de aparare, cu realizarea unor acumulari temporare care sa retina apa in amonte ca sa apere localitatile si chiar si intarirea lucrarilor de aparare existente.

Meteorologii au observat un comportament haotic la evolutia fenomenelor atmosferice

Problemele care apar sunt feneomenele extreme de ploi torentiale de intensitate mare la nivel local, care se manifesta tot mai frecvent, scurgeri deosebit de intense de pe versanti si viituri pe parauri. Aici nu putem face lucrari de indiguire pentru fiecare casa. Fenomenele nu se manifesta doar in Romania, ci majoritatea tarilor se confrunta cu astfel de probleme”, ne spune dr.Marius Matreata, directorul Centrului de prognoze Hidrologice din cadrul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

Se schimba avertizarile

Specialistii in hidrologie sustin ca in prezent sunt mari probleme legate de incertitudinea timpului de anticipare a prognozei, a locului in care se va manifesta fenomenul, precum si a intensitatii acestuia, fenomenele extreme locale care se dezvolta rapid fiind aproape imposibil de prevazut. ”Aceasta este o provocare majora pentru noi, ca sa reusim sa dezvoltam metodologiile si modul in care elaboram aceste avertizari, astfel incat sa crestem cat mai mult timpul de anticipare. Dar nu ne asteptam la ceva spectaculos si nu doar acest fapt va rezolva problema. In acelasi timp trebuie ca populatia sa inteleaga si sa fie mai constienta de riscurile unor asemenea fenomene, va fi cumva o adaptare a societatii in ansamblu. Trebuie sa integram in avertizarile noastre aspecte de tip probabilistic, sa putem creste timpul de anticipare. Mai exact, dorim sa introducem in avertizarile meteo si probabilitatea transformarii in fenomene extreme.

Paraiasele inofensive de zeci de ani au iesit din matca si au distrus totul in cale

De exemplu, daca dam atentionare de cod galben vom estima si probabilitatea transformarii in cod portocaliu, de 20%, de exemplu, si in cod rosu de 5%, incercand, totodata, sa aratam cat mai aproape de realitate si zona in care s-ar putea produce fenomenele”, precizeaza dr.Marius Matreata, directorul Centrului de Prognoze Hidrologice.

Codul portocaliu, pericol maxim

Meteorologii si specialistii in climatologie din Romania se asteapta ca fenomenele atmosferice extreme sa devina din ce in ce mai frecvente, astfel ca populatia va trebui sa invete sa se apere. Si, totodata, sa invete ca, in cazul fenomenelor periculoase, granita dintre codul portocaliu si cel rosu este foarte usor de trecut. ”Cele mai multe pierderi de vieti omenesti in cazul acestor fenomene se produc atunci cand incearca sa treaca cu masina prin cursurile de apa, sau pe un drum inundat, pentru ca nu constientizeaza ca ar fi o problema acest lucru. Daca oamenii au informatii de la Ro-alert ca s-a emis avertizare de cod portocaliu de vreme severa trebuie sa se adaposteasca imediat, sa se indeparteze de cursurile apelor, chiar daca albiile sunt secate, si sa se duca imediat in zone mai inalte. Daca ploua torential in amonte, intr-un timp foarte scurt, de cateva minute uneori, vine valul de viitura si omul surprins acolo nu mai are timp de reactie”, ne mai spune directorul Centrului de Prognoze Hidrologice.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
255 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger