AcasăNewsRomania, in cel mai mare pericol in caz de „Grexit”

Romania, in cel mai mare pericol in caz de „Grexit”

Grecii ar putea sarbatori cat de curand intoarcerea la drahma

Abandonarea monedei unice de catre Grecia nu mai este doar problema statelor zonei euro. Tarile din Balcani – membre UE sau nu – pot intra in colaps din cauza legaturilor cu bancile grecesti. Romania se afla in cel mai mare pericol daca Grecia iese din zona euro.

Grecii ar putea sarbatori cat de curand intoarcerea la drahma

Reprezentantii BERD au atras atentia miercuri asupra posibilei reintrari in recesiune a Romaniei (desi tara noastra n-a dat semne ca ar fi iesit cumva din cea actuala, dimpotriva).

Premierul Victor Ponta spera ca Grecia va rezista si nu va iesi din zona euro, in caz contrar fiind grav afectata si Romania

Principalul motiv invocat a fost deprecierea monedei nationale, cursul leu/euro urcand in favoarea monedei unice, din cazua crizei politice de la Bucuresti. La randul lor, analistii de la Capital Economics au avertizat ca Romania se afla in cel mai mare pericol in caz de „Grexit”,  deoarece economia romaneasca – pentru care mai toate estimarile internationale au fost corectate in sens negativ in al doilea trimestru – risca sa se contracte si mai mult.

Riscuri majore

Analistii Capital Economics releva ca scandalurile politice de la Bucuresti vor eroda puternic actualul guvern si nici noul executiv numit dupa alegerile din toamna nu va reusi sa combata efectele crizei economice. In plus, Romania, care parcurge in prezent si o seceta ale carei efecte se vor vedea peste cateva luni, prin scumpirea tuturor produselor agroalimentare (iar seceta la nivel mondial va majora pretul porumbului,  scumpind si furajele, deci si carnea), este amenintata si de „Grexit”. Chiar si Victor Ponta s-a declarat nelinistit de o eventuala abandonare a monedei unice de catre Grecia, premierul sperand ca Atena va rezista pana la capat. Dar cine poate intrevedea macar daca si cand se va incheia actuala criza?

Revolte si instabilitate politica

Desi Atena pare departe de Bucuresti, Romania este legata comercial si, mai ales, financiar de Grecia. Daca autoritatile elene vor decide abandonarea monedei unice si parasirea zonei euro, toate bancile grecesti isi vor inchide sau isi vor goli de valuta subsidiarele din UE, inclusiv din Romania. Economia romaneasca este si asa grav subfinantata, iar o lovitura de acest gen va paraliza practic majoritatea firmelor autohtone. Ar urma falimente in lant, somaj puternic, instabilitate sociala si politica, revolte etc, adica exact ceea ce a avertizat Organizatia Mondiala a Muncii ca se va intampla, daca nu se creeaza urgent locuri de munca la nivel european.

Bulgaria, victima sigura

Multi oameni de afaceri din Romania si-au mutat firmele in Bulgaria, deoarece sistemul de taxe si impozite este mai permisiv, dar acest lucru nu le va folosi in cazul unui „Grexit”. Peste 24% dintre bancile bulgare au legatura directa sau indirecta cu institutii financiar-bancare din Grecia, iar taierea acestui „cordon ombilical” de catre Atena, in caz de abandonare a euro, va genera haos social, economic si politic inclusiv in Bulgaria. Efectele se vor propaga instantaneu in Romania, daca nu cumva tara noastra va fi fiind deja „pe butuci” la vremea respectiva. In aceeasi situatie de risc se afla si Albania, Macedonia, Serbia si Croatia, tarile din Balcani fiind intr-o mai mica sau mai mare masura legate economic de Grecia.

Barroso verifica „temele” Atenei

Seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a deplasat ieri personal in Grecia – ca tot nu mai trecuse p-acolo din 2009 – pentru a vede in ce masura mai respecta autoritatile de la Atena acordul cu UE.

Barroso spera intr-un cat de mic progres al Greciei

Desi este de asteptat ca Barroso sa declare ca UE vrea ca Grecia sa ramana in zona euro, in spatele usilor inchise vor avea loc discutii dure intre guvernantii eleni si reprezentantii Comisiei Europene,  precum si ai Bancii Molndiale si ai FMI. Toate discutiile de pana acum conduc la ideea ca autoritatile de la Atena nu si-au facut aproape deloc „temele”, adica nu s-au incadrat in programul drastic de economii la cheltuielile buigetare. In aceste conditii, daca principalii creditori ai Greciei (UE, FMI si Banca Mondiala) nu vor constata progrese, Atena va pierde transa de 31,5  miliarde de euro pe care urma sa o primeasca in perioada urmatoare. Aceasta va fi o lovitur fatala pentru Grecia, a carei economie se va contracta in acest an cu peste 7%.

Iesirea Greciei din zona euro este 90% sigura

Economistii Citigroup estimeaza ca exista o probabilitate de pana la 90% ca autoritatile de la Atena sa abandoneze moneda unica si zona euro din 2013.

Potrivit Bloomberg, analistii Citigroup estimeaza ca Grecia are mari „sanse” sa paraseasca zona euro in urmatoarele doua sau trei trimestre. Acest fapt va influenta ireversibil in primul rand statele vecine, apoi si tarile membre ale zonei euro. Restul statelor UE, printre care Marea Britanie, ar putea decide sa se „rupa” de Uniune, confirmand astfel convingerea euroscepticilor, potrivit carora „visul federal” al Europei a fost un concept gresit de la bun inceput. Revenind la Grecia, Citigroup estimeaza ca data probabila pentru „Grexit” 1 ianuarie 2013. De asemenea, analistii bancii avertizeaza ca si Spania si Italia vor ajunge in situatia falimentara a Greciei, fiind nevoite sa ceara sprijin financiar masiv de la UE inca din acest an.

author avatar
Arpad Dobre
315 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger