AcasăNewsRomania iese la pescuit de migranti

Romania iese la pescuit de migranti

Pe nava Sea-Watch migrantii refuza sa mai manance dupa ce europenii au facut ping-pong cu ei pe mare

49 de migranti, intre care copii si adolescenti,  se afla de mai bine de doua saptamani pe Mediterana, debarcarea lor fiind blocata de o criza diplomatica. Romania, alaturi de alte tari, s-a declarat gata sa-i primeasca dar nici un acord nu a fost deocamdata gasit.

Pe nava Sea Watch migrantii refuza sa mai manance dupa ce europenii au facut ping pong cu ei pe mare

Nava ONG-ului german Sea-Watch, care cauta un port pentru a debarca 32 de migranti salvati inca din  22 decembrie, a anuntat ca unii au intrat in refuz de hrana,  in semn de protest. Capitanul navei  a atras atentia ca „starea psihologica si starea generala de sanatate a imigrantilor se deterioreaza simtitor”. Sea-Watch se afla in apropierea coastelor Maltei, alaturi de alta nava germana, Sea-Eye, care are la bord 17 migranti din 29 decembrie. Surse diplomatice europene afirma ca Germania, Franta, Olanda, Luxemburg si Malta s-au declarat gata sa primeasca o parte din acesti migranti. Lista este completata cu Romania, care asigura presedintia rotativa a consiliului UE si care a acceptat sa primeasca  migranti. Dar nici un acord nu a fost gasit pentru debarcarea migrantilor in Malta, premierul maltez, Joseph Muscat, explicand ca vrea sa evite crearea ”unui precedent”. Malta (tara nu departe de Libia) se teme astfel sa devina principala poarta de intrare a migrantilor in Europa, dupa ce Italia a inchis porturile pentru navele salvatoare din Mediterana. Potrivit presei italiene, Malte cere includerea intr-un eventual acord (redistribuire) a celor  249 de migranti pe care i-a salvat in ultimele zile Paza de Coasta malteza. Or, totalul locurilor propuse de diferite tari depaseste 49 dar in nici un caz nu atinge 249.

Papa cere, Italia refuza

In Italia, ministrul de Interne Matteo Salvini (extrema dreapta) si-a reiterat refuzul primirii migrantilor , chiar daca situatia se afla in dezbaterea guvernului populist. ”Cand navele veneau in ape italiene, era problema noastra. Nu inteleg de ce, daca exista 49 de persoane in ape malteze, pe nave germane sau olandeze, este inca tot problema Italiei”, a declarat, luni, Salvini. ”Interesul acestor persoane, femei, copii, este sa nu mai fie nevoiti sa traverseze, cu riscul vietii, desertul si sa se imbarce catre Europa, imbogatindu-i pe traficanti ca mai apoi acestia sa-si cumpere droguri si arme”, a adaugat Salvini. Dupa ce, duminica, Papa Francisc a lansat un ”apel presant” guvernelor europene, Margaritis Schinas, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, a evocat ieri ”contacte intense” in curs. ”Statele membre trebuie sa dea dovada de solidaritate concreta. Persoanele de la bordul acestor nave au nevoie sa debarce in siguranta si fara intarzieri suplimentare”, a insistat Schinas.

author avatar
Tudor Borcea
230 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai sa-i ia Schinas la el acasa ! Daca e asa presant! Pina sa intram in UE noi romanii nici macar ca turisti nu eram primiti in tarile din vestul Europei!Iar cind am intrat in UE aveam parte de tot felul de sicane ca sa nu fim lasati sa intram! Sume mari de bani pe care trebuia sa-i aratam la vama in tarile resp. plus rezervari la hotel etc!Iar sederea in UE era limitata drastic! Iar astia cred ca au dreptul sa vina FARA NUMAR IN UE si sa fie primiti cu paine si sare!!? Dupa ce considerente??

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger