AcasăNewsRomânia, groapa de gunoi a UE. Camioane încărcate cu 40 tone de...

România, groapa de gunoi a UE. Camioane încărcate cu 40 tone de deșeuri din Italia și Ungaria, oprite la vamă!

sursa foto: Poliția de Frontieră

Două camioane încărcate cu deșeuri – haine, plastic și cauciucuri uzate – au fost oprite, recent, la intrarea în țară. Conform datelor oficiale, anunțate de Poliția de Frontieră (PF), acestea erau aduse din Italia și Ungaria. „În ambele cazuri, autoritățile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a mărfurilor transportate”, precizează aceeași sursă.

Într-un camion se aflau deșeuri costând în plastic și cauciucuri uzate, iar în celălalt deșeuri de textile. Unul dintre mijloacele de transport era condus de un tânăr român, în vârstă de 35 de ani, iar celalalt de un bulgar în vârstă de 41 de ani.

„În ultimele 24 de ore, poliţiştii de frontieră din cadrul punctelor de trecere a frontierei Borș I şi Vârșand, împreună cu lucrători ai Comisariatului Județean Bihor şi Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, nu au permis intrarea în ţară a două mijloace de transport încărcate cu peste 40 tone de deșeuri constând în haine, plastic și cauciucuri uzate, pentru care șoferii nu au putut prezenta documente necesare importului, conform prevederilor legale în vigoare”, s-a transmis marți, 14 decembrie, într-un comunicat transmis de la Poliția de Frontieră.

Ce s-a constatat la control

Astfel, în primul caz s-a aflat că în urma controlului specific pe care l-au făcut luni, 13 decembrie, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș I, la sensul de intrare în ţară, în cazul unui automarfar la volanul căruia se afla un român în vârstă de 35 de ani s-a stabilit că „acesta transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, deșeuri costând în plastic și cauciucuri uzate de la o societate comercială din Italia pentru o firmă din România”.

Cum au avut suspiciuni cu privire la legalitatea transportului în cauză, poliţiştii de frontieră au cerut sprijin autorizat din partea reprezentanților Comisariatului Județean Bihor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu. „În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarul era încărcat cu 23.420 kilograme de deșeuri constând în plastic și cauciucuri uzate, pentru care șoferul nu a prezentat documentația necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse”, anunță reprezentanții PF.

sursa foto: Poliția de Frontieră

Ce s-a descoperit în cazul celui de-al doilea camion

Un alt camion a fost controlat de această dată la vama de la Vărșand, în județul Arad. Acolo unde, la rândul lor, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vărșand au derulat, pe sensul de intrare în ţară, un control specific asupra unui automarfar, condus de un cetăţean bulgar, în vârstă de 41 de ani. „Acesta transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, haine second-hand de la o societate comercială din Ungaria, pentru o firmă din România.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarul era încărcat cu deșeuri de textile pentru care șoferul nu a prezentat documentația completă prevăzută de lege pentru tranzitul de deşeuri. În total, vehiculul transporta 16.720 de kilograme de deşeuri”, se menționează în comunicatul Poliției de Frontieră.

Ce anunța, recent, ministrul Mediului

Într-un mesaj postat pe 10 decembrie, pe pagina de Facebook a instituției se anunța că „Ministerul Mediului pregătește o serie de măsuri care să ducă la urmărirea clară a cantităților de deșeuri importate. O directivă europeană interzice ca orice stat membru să refuze deșeurile care sunt materie primă pentru reciclare”.

„Săptămâna viitoare urmează să adoptăm un HG în ședința de guvern prin care vor fi stabilite 15 puncte de trecere a frontierei unde se va permite accesul cu astfel de deșeuri pentru a fi procesate în România.

Este imperios de necesar să limităm numărul punctelor de trecere și să stabilim un traseu foarte clar, urmărit prin GPS, de la punctul de frontieră până la punctul de reciclare. Trebuie să corelăm cantitățile cu capacitățile de reciclare ale companiilor care primesc aceste deșeuri, astfel încât pe traseu să nu se piardă” a susținut, în acest context, ministrul Barna Tanczos, conform sursei amintite.

Nu a fost ocolit nici subiectul arderilor deșeurilor. „În paralel, în Parlament sunt două ințiative legislative care prevăd sancțiunea penală împotriva celor care ard deșeuri și împotriva companiilor care preiau materiale rezultate din arderi de la persoane fizice.

Vă asigur că vom opri intențiile unora ca România să devină o groapă de gunoi a Europei”, a mai susținut oficialul guvernamental.

265 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger