Meteorologii de la ANM au extins şi pentru luni şi marţi, respectiv 15 şi 16 iulie, codul roşu de caniculă ce s-a abătut asupra României încă de săptămâna trecută.
Este primul cod roșu de caniculă din istorie emis pentru zona litoralului.
Temperaturi între 37 și 42 de grade Celsius
ANM a actualizat avertizarea cod roșu de caniculă pentru luni și marți. În cea mai mare parte a țării, valul de căldură va continua să se intensifice.
Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33…36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.
Cod roșu până miercuri
Totodată, Administrația Națională de Meteorologie a extins codul roșu până miercuri.
În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și în sudul Transilvaniei și al Crișanei, valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33…36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Restul țării va fi sub cod portocaliu până miercuri.
Cum foloseşti aerul condiţionat pe timp de caniculă
Specialiştii electricieni au venit cu sfaturi utile şi foarte bune ca să reuşim să facem economie atunci când folosim aparatele de aer condiţionat.
De exemplu, un truct recomandat: mai bine țineți aparatul pornit toată ziua, la o temperatură mai mare, decât să îl pornim, la putere maximă, doar câteva ore.
Și filtrele necurățate periodic pot crește artificial consumul. Dacă diferența dintre temperatura de afară și cea din interior este foarte mare, factura se poate dubla față de o lună de primăvară, de exemplu.
„Un grad Celsius poate să determine, la nivelul unui apartament de 32 m/p, o creștere sau o scădere a facturii cu 3%. Un 24-25 de grade este o temperatură care nu determină un consum foarte mare de energie, dar totuși, ne creează o senzație plăcută” ,a spus Dumitru Chisăliță, expert în energie, pentru digi24.ro.