AcasăNewsRomania este noul „El Dorado” pentru fermierii europeni

Romania este noul „El Dorado” pentru fermierii europeni

Europenii au investit masiv in Romania in domenii precum cresterea animalelor si spera sa devina, in viitor, unii dintre principalii furnizori de carne.

Pentru multi dintre agricultorii romani, Romania este o tara care nu le mai ofera prea multe alternative. Surprinzator sau nu, europenii considera ca aici exista un adevarat „El Dorado” al agriculturii inca neexploatat.

Europenii au investit masiv in Romania in domenii precum cresterea animalelor si spera sa devina, in viitor, unii dintre principalii furnizori de carne.

Jurnalistii postului de televiziune France 24 au realizat un reportaj despre investitiile facute de un cetatean elvetian in domeniul agriculturii in Romania. “In Elvetia, media unei ferme, ca suprafata, este de 40-50 de ha, cine are 80 ha este considerat un mare proprietar, in timp ce aici am putut cumpara 600 de ha in doar cateva luni”, spune Bernard Jaquett, crescator elvetian de vite. Romania atrage investitii, iar milioane de hectare de teren agricol sunt de vanzare, la preturi ce pot fi chiar si de 40 de ori mai mici decat in Europa de Vest. In plus, se asteapta dublarea granturilor oferite de UE pentru argicultura. In centrul Romaniei, alti expati din Europa si-au pus pe roate afaceri in agricultura. Ambitiile lor sunt la fel de mari ca si investitiile. Acestia cresc sute de vite pe terenul nou cumparat de 4.000 de ha, iar planul lor este de a distribui carne in intreaga Europa. Pentru fermierii elvetieni, totul este simpla matematica. In Romania, un hectar de teren agricol costa 2.000 de euro (, in timp ce in tarile lor natale, aceste preturi pot ajunge si la 80.000 de euro. Dar vestea se raspandeste rapid printre investitorii straini, astfel ca germani, italieni si francezi, toti vin sa vada ce se poate face in El Dorado-ul agriculturii.

 

author avatar
Andrei Ispas
522 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger