Cauta

România – de la grânarul Europei, la deşertul care înfometează populaţia! Un fenomen periculos ia amploare în ţara noastră

seceta

Meteorologii au tras semnalul de alarmă! Un fenomen periculos ia amploare în România. Este vorba despre deșertificarea ţării.

Totul se întâmplă din cauza secetei accentuate.

Seacă tot mai multe lacuri

Ne seacă tot mai multe lacuri, iar dunele de nisip se întind pe porțiuni mai mari. Un lac din județul Olt a secat atât de mult încât în mijlocul lui s-au format cratere adânci. De la an la an, apa scade cu câțiva centimetri, astfel că peștii și viețuitoarele din lac mor pe capete.

În Ipotești, județul Olt, lacul ce se întindea pe 15 hectare și care era cândva mândria localității s-a transformat într-o baltă de pescuit. De la an la an, peisajul este din ce în ce mai sinistru.

Trăim ani secetoşi

Specialiștii confirmă că trăim unul dintre cei mai secetoși ani, o realitate care se reflectă și în datele statistice.

„Coeficientul de umplere este astăzi de 70%, cu 10% mai puțin ca aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat Ana Maria Agiu, purtător de Cuvânt Apele Române.

Elena Mateescu, despre seceta pedologică

Elena Mateescu, director ANM, a explicat fenomenul de secetă pedologică extinsă.

La acest moment vorbim de secetă pedologică extinsă în Moldova, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, dar și a Olteniei.

În județul Buzău vorbim de secetă pedologică puternică, semn că din cauza deficitului de precipitații, de la începutul noului an agricol, 1 septembrie 2023, și cel puțin până la 31 martie când se încheie și perioada de acumulare a apei în sol, din cele șapte luni, în cinci luni, cantitățile de precipitații la nivel național au fost deficitare exceptând luna noiembrie și ușor peste în luna martie.

Precipitațiile vor fi deficitare. O ușoară tendință spre excedent în săptămâna 15-22 aprilie, dar cu siguranță la valori de 10-15 litri pe metru pătrat nu pot compensa deja deficitul acumulat.

Trebuie să menționăm faptul că iarna 2023-2024 a fost cea mai caldă iarnă din istoria măsurătorilor meteorologice. Observăm tendința valurilor de căldură mult mai timpuriu și cu o frecvență mai mare”, a spus Elena Mateescu la Antena 3.

Ultimele stiri

  • Comunicat de presă SC R CONCEPT STAND S.R.L.
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 16 iulie 2025 – Este nevoie de o discuție diplomatică
  • Alege ce citești
  • PSD, de la partid-stat la partid-știrb
  • Stăm bine! Importurile de energie, cât producția de nuclear, eolian și solar la un loc
  • Se prăbușește comerțul transatlantic?
  • Execuția bugetară pe 2024, gaură de 22 miliarde de lei din fonduri europene
  • Stadion de 100.000 de locuri pentru United!
  • Manchester City aruncă în aer fotbalul: contract de 1,1 miliarde euro!
  • Exit mobile version