AcasăNewsRomânia, de acord ca inspectori ruşi să inspecteze baza de la Deveselu....

România, de acord ca inspectori ruşi să inspecteze baza de la Deveselu. Dar avem o condiţie DURĂ!

scut deveseluRomânia, de acord ca inspectori ruşi să inspecteze baza de la Deveselu. Dar avem o condiţie DURĂ!

SUA au propus Rusiei să inspecteze baza de la Deveselu, dar i-au respins principalele revendicări făcute pentru detensionarea tensiunile din jurul Ucrainei, potrivit Wall Street Journal. Surse guvernamentale române au declarat pentru Europa Fm că România a participat cu observații la răspunsurile trimise miercuri de SUA și NATO Rusiei, iar prezența unor inspectori ruși va fi posibilă dacă gestul este întors de partea rusă.

Nici noi, nici americanii nu avem nimic de ascuns, dar oferta este valabilă numai pe bază de reciprocitate”, au precizat sursele citate.

Condiţia României: să participăm şi noi la inspecţie

Bucureștiul ar fi de acord cu o inspecție din Rusia, numai dacă și Federația va accepta ca delegați români să vadă baze din Rusia.

Cu alte cuvinte, România și Statele Unite acceptă inspectori ruși care să vadă cu ochii lor că în Olt nu sunt rachete ofensive, dacă și Moscova este dispusă să primească experți români, polonezi și americani. Și polonezi, pentru că în ceea ce privește scutul NATO antirachetă din România, este el completat de facilitățile din Polonia.

Alianţa Nord-Atlantică propune Rusiei măsuri practice în sensul creşterii transparenţei şi controlului armamentului, iar un eventual acord cu Moscova ar putea include efectuarea de inspecţii reciproce, inclusiv în bazele antibalistice NATO din România şi Polonia, a scris Wall Street Journal.

Moscova se teme că s-ar lansa rachete de la Deveselu

Moscova s-a plâns că sistemele ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Rusiei, o acuzație pe care SUA au respins-o. Inspecțiile ar fi menite să liniștească Rusia că lansatoarele nu pot fi folosite în scopuri ofensive. Propunerea SUA urmărește acțiuni reciproce din partea Rusiei, pe care SUA nu le-au precizat public.

Polonezii au spus că şi ei sunt deschişi pentru inspecții de apărare antirachetă, cu condiția ca Rusia să permită inspecția activităților rusești cu rachete în Kaliningrad, o enclavă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care se învecinează cu Polonia și Lituania.

author avatar
Andrei Ștefan
556 afisari

6 COMENTARII

  1. Ce sa caute expertii romani sa vada in Rusia? De ce nu cer sa vada bazele militare din Transnistria??

  2. ha,ha,ha,ha… „baza” de la Deveselu are doua zone: 1) zona centrala pe care se afla lansatoarele si care este EXCLUSIV sub jurisdictie americana: nicio persoana, indiferent de functie, grad militar, cetatenie (nici macar presedintele Romaniei) NU intra in aceasta zona, decat cu acordul comandantului american al „bazei”; practic, aceasta zona este teritoriu american atat timp cat functioneaza „baza”, Romania nu mai are jurisdictie/suveranitate asupra acestei suprafete de teren; 2) zona exterioara/perimetrala (teritoriu romanesc) a carui paza/securitate este asigurata de militari romani.
    PS: „baza” de la Deveselu NU este baza NATO, ci baza americana (constituita in temeiul unui acord intre guvernul Romaniei si guvernul SUA).
    asadar, referitor la „baza” Deveselu, discutiile se poarta numai intre SUA si Rusia… noi, romanii, eventual participam pe post de ospatari/chelneri la aceste discutii…

  3. Pentru 17:21
    Romania nu mai este tara suverana, punct. Nu doar la Deveselu. Putem insa sa participam si prin furnizarea de curweturi.

  4. Doamne sint multi oameni destepti ca sa isi da sema ca totul e o mascarada a lui Putin de a mai obtine niste avantaje mai ales ca rusi si ucrainieni nu sint atit de speriati ca europeni. SI tarile din est sa cumpere armament de la samsari

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger