AcasăNewsRomania cumpara avioane fara pilot din SUA

Romania cumpara avioane fara pilot din SUA

Cum rusii ameninta NATO in fel si chip, e bine ca Europa isi trage drone americane, sa vada cand vine crivatul

Romania si alte 12 state NATO vor cheltui trei miliarde de euro pentru a achizitiona si a opera in comun cinci avioane fara pilot concepute de americani.

Cum rusii ameninta NATO in fel si chip, e bine ca Europa isi trage drone americane, sa vada cand vine crivatul

Din programul de supraveghere aeriana in Europa fac parte 13 state NATO, intre care Germania, Italia, Romania si Statele Unite. Acestea vor investi un miliard de euro in achizitionarea unor avioane de recunoastere fara pilot de tip Global Hawk, fabricate de compania americana Northrop Grumman. Plus doua miliarde de euro pentru functionarea in urmatorii 20 de ani a sistemului global de supraveghere, denumit Alliance Ground Surveillance (AGS, Supraveghere Terestra Aliata), amplasat la baza aeriana Sigonella din Sicilia.

Sunt testate in Libia

Dronele americane si-au dovedit utilitatea in bombardamentele asupra Libiei, unde avioanele aliatilor s-au bazat pe informatiile colectate de avioanele fara pilot ale armatei americane. Lansarea AGS, aflata in discutie din 1992, a fost oficializata la inceputul lui februarie de ministrii Apararii din cele 28 de state membre NATO. Franta si Marea Britanie vor contribui la program cu avionul britanic fara pilot Sentinel si cu viitorul sistem francez Heron, care se bazeaza pe o tehnologie israeliana. Avioanele fara pilot vor fi achizitionate de Germania, Bulgaria, Estonia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Cehia, Romania, Slovacia, Slovenia si Statele Unite.

author avatar
eNational
324 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger