AcasăNewsRomânia condusă de un prompter

România condusă de un prompter

Ce conduce Klaus Iohannis? O țară? Conduce România? Nu mi se pare. Un președinte adevărat ar fi ieșit de multă vreme din bârlogul în care hibernează. Ar fi avut curajul să meargă între oameni, între medici și pacienți, altfel decât în spectacolul ăsta grotesc în care el face pe președintele, iar ceilalți i se supun și ascultă.

Nici măcar după zisele măsuri de relaxare Klaus Iohannis nu a avut prezența de spirit de a-și reabilita imaginea mototolită. A preferat vizite de protocol la spitale goale. Ce a spus acolo nu este esențial. Și asta pentru că e ca și cum, în locul lui, ar fi vorbit prompterul.

Marea păcăleală

Ce poți să înțelegi de la un prompter care rulează în sus discursuri scrise de consilieri? Nimic. Iohannis doar apare în spate, gesticulează într-un limbaj corporal nou, adesea penibil, imitat de toți aplaudacii lui peneliști. Prompterul ne-a bătut la cap să ne spălăm pe mâini, să strănutăm în cot, să purtăm mască și mănuși de protecție.  Nu erau ideile lui Iohannis, ci ale prompterului care le avea afișate. El doar s-a măimuțărit, din ce în mai agresiv, din ce în ce mai ridicol.

Prompterul ne vorbește când președintele se preface că ar fi în direct. Tot prompterul ne povestește despre realizări închipuite, timp în care Klaus Iohannis ne împunge cu degetul în gesturi amenințătoare și bădărănești. Când președintele e în drum spre Sibiu sau acasă la nevasta lui, tot prompterul este cel care conduce țara. Ne umple de discursuri și mesaje terne, lăsându-ne impresia că Iohannis ni se adresează direct. Tot promperul este cel care îl păzește să dea nas în nas cu ziariștii la vreo conferință de presă. Îi poți adresa vreo întrebare incomodă prompterului?

Evident, nu. Klaus Iohannis nu știu dacă mai conduce ceva. Trec atâtea pe lângă el încât prompterul nu mai face față. Ciupește de colo o idee, mai bagă un consilier alta și o parte din țară e fericită că președintele o bagă în seamă. Seara, prompterul dă sarcini Guvernului, iar lumea crede că e președintele. N-a ales nimeni un prompter la prezidențiale. Și atunci, cum de conduce el o țară? Cred că nici Iohannis n-ar ști să răspundă.

author avatar
Valentin Boeru
1.458 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger