AcasăNewsRomania, cea mai putin democratica tara dintre statele nou intrate in UE

Romania, cea mai putin democratica tara dintre statele nou intrate in UE

Potrivit unui raport Freedom House emis in 2012 Romania are cel mai mic rating la aproape toate capitolele supravegheate.

Potrivit raportului intocmit de organizatia non-profit Freedom House pe 2012, dintre statele nou intrate in Uniunea Europeana,  Romania este corigenta la aproape toate capitolele luate in vizor. Astfel, tara noastra are cele mai mici rating-uri la capitolele starea democratiei, libertatea presei sau lupta contra coruptiei.

Conform clasamentul organizatiei ce reda situatia statelor in 2011, citat de TVR Info, in care 1 reprezinta cel mai inalt nivel de progres, iar 7 – cel mai slab, la capitolul democratie, ratingul de tara al Romaniei se situeaza la 3.43 puncte, cel mai scazut din toate tarile nou intrate in Uniunea Europeana. Tara noastra este intrecuta si de Bulgaria, care are 3.14 puncte, cel mai bine fiind clasata Slovenia, cu 1.86 de puncte.

Dintre tarile vechiului bloc comunist, aflate acum in tranzitie, doar opt sunt considerate democratii consolidate: Slovenia, Estonia, Lituania, Slovacia, Ungaria, Cehia, Polonia si Letonia.

Romania sta prost si la capitolul lupta contra coruptiei, unde, de sase ani, scorul a ramas neschimbat, 4 puncte, Freedom House considerand ca tara noastra nu a facut niciun progres in indepartarea acesteia. Dintre tarile nou intrate in UE, Slovenia si Estonia stau cel mai bine in privinta luptei impotriva coruptiei, avand un scor de 2.25 puncte, Bulgaria avand acelasi punctaj ca si Romania.

Libertatea presei reprezinta un alt domeniu la care suntem corigenti, organizatia non-profit anuntand ca Romania are 4.00 puncte, acelasi ca in 2010, insa mai slab decat in 2009, cand scorul era de 3.75, sau 2006, cand tara noastra era punctata cu 3.25. De asemenea, noteaza Freedom House, anul trecut, jurnalistii au continuat sa se afle sub presiunea politicului.

Bulgaria sta in raportul 2012 un pic mai bine decat noi: 3.75 puncte. Si in cazul vecinilor nostri, Freedom House isi mentine de fapt scorul pe care Bulgaria l-a inregistrat si in 2010 si in 2011.

Un pic mai bine stam la capitolul societate civila, Romania avand acelasi punctaj ca in 2010, anume 2.50.

author avatar
Ionut Zgimbau
155 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger