AcasăNewsRomania, campioana la deficitul PIB

Romania, campioana la deficitul PIB

Stacks of coins with the word BUDGET isolated on white background

In Romania deficitul guvernamental a inregistrat cea mai mare crestere din randul statelor membre, 1,3 puncte procentuale, de la un deficit de 1,8% din PIB in trimestrul patru 2016, pana la un deficit de 3,2% din PIB in primul trimestru al acestui an.

In Uniunea Europeana si in zona euro, deficitul guvernamental a scazut cu 0,2 puncte procentuale in primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut Deficitul guvernamental al Romaniei a fost in primul trimestru al acestui an de trei ori mai mare decat cel din UE (1% din PIB), iar in randul statelor membre UE doar Franta a avut in primele trei luni ale acestui an un deficit guvernamental mai mare decat cel al Romaniei (3,3% din PIB). In schimb, in perioada cuprinsa intre trimestrul patru 2016 si primul trimestru al acestui an, datoria guvernamentala a crescut atat in UE, cu 0,5 puncte procentuale, cat si in zona euro, cu 0,3 puncte procentuale, dar a scazut cu 0,4 puncte procentuale in Romania, de la 37,6% din PIB pana la 37,1% din PIB. Romania se numara de altfel printre statele membre UE cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale, fiind devansata doar de Estonia (9,2% din PIB), Luxemburg (23% din PIB), Bulgaria (28,6% din PIB) si Danemarca (36,7%). Conform datelor Eurostat, datoria guvernamentala a Romaniei este mult sub media din UE de 84,1% din PIB si din zona euro de 89,5%. Cele mai recente estimari ale Fondului Monetar International arata ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 3,7% din PIB in 2017 ca urmare a noii Legi a salarizarii, majorarilor de pensii si reducerilor de taxe. Mai mult, exista riscul ca in conformitate cu politicile, deficitul sa se deterioreze pana la 3,9% din PIB in 2018. Pentru a evita ca majorarea deficitelor sa puna in pericol stabilitatea fiscala, FMI recomanda consolidare pe termen mediu, sprijinita de reforme care sa creasca eficienta sectorului public.

author avatar
Catalin Dumitrescu
94 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai cum sa nu scada PIB-ul tarii ,daca CRESTE numarul celor care NU CONTRIBUIE la marirea lui!…..generali ,pensii de pensii!……sri-isti ,pensii de pensii…..magistrati ,pensii de pensii ……iar cei care-si distruge sanatate,in conditii speciale ,deosebite ,pentru MARIREA PIB-ului ,au pensii derizorii ,fata de cei cu pensii SPECIALE!!!…..asta ,mai este DEMOCRATIE?…..sa NU tii ,tu stat,cont de conditiile de munca?…..asa…..PIB-ul va scadea continuu si „o sa NE uitam ,unii la altii”!….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger