AcasăNewsRomânia are liber de la UE să ridice restricțiile

România are liber de la UE să ridice restricțiile

Iohannis ține țara înțepenită, în timp ce țările UE pornesc economia

Consiliul European și Comisia Europeană au dat liber țărilor din UE, inclusiv României, să ridice măsurile de restricție luate în contextul pandemiei. Singura decizie care se va lua la nivel european este cea legată de transportul aerian intracomunitar, în rest statele își pot relua activitățile în toate domeniile.

Restricțiile din România ar trebui ridicate în totalitate după data de 15 mai. Organismele de conducere ale Uniunii Europene au dat mână liberă țărilor să decidă revenirea la normalitate, singura restricție rămasă la nivelul UE fiind cea pentru transporturile aeriene, unde se caută soluții și se discută despre data la care se va da drumul la zboruri. Președintele Iohannis pare să fi lipsit de la momentele în care s-au luat aceste decizii, având în vedere că anunțul despre relaxarea restricțiilor după încetarea stării de urgență s-a dovedit a fi un anunț despre faptul că nu va fi nicio relaxare importantă. ”Foarte puține lucruri mai depind de decizii unitare la nivel de Uniune Europeană, iar una dintre ele este transportul aerian și conexiunile transfrontaliere. Deciziile se iau acum la nivelul fiecărei țări. În ce privește turismul, 15 state din UE au dat deja drumul parțial, iar altele vor da din 11 mai. Transportul feroviar și cel rutier în Uniunea Europeană sunt deja funcționale între țările UE, nu sunt granițe închise decât cu țările terțe. În Germania, acum, totul este deschis, de la parcuri, piețe, magazinele până la 100 de metri suprafață, iar firmele nu au fost niciodată închise. Deci doar stadioanele și mall-urile au rămas închise acolo. Acum, în Uniunea Europeană, fiecare țară se bucură dacă alta este mai înceată decât ea și poate, astfel, să ia mai mulți bani. Dacă nu ne grăbim, nu o să mai luăm nimic, nici din banii alocați pentru IMM-uri”, ne-a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Interzicerea circulației între localități blochează totul

Fără ridicarea restricțiilor de circulație în afara localităților nicio activitate economică nu va funcționa cum trebuie, atrage atenția europarlamentarul Maria Grapini. ”Ieri am auzit poziția unor hotelieri, care au spus că vor decide să nu mai deschidă deloc, pentru că dacă nu deschid la început de sezon nu își mai pot acoperi cheltuielile. Lucrurile sunt legate, nu poți deschide hotelurile și să ții închise terasele, restaurantele și cafenelele. În alte țări s-au deschis toate acestea. În Belgia, unul dintre cele mai afectate de coronavirus, se vor deschide toate din 11 mai. Cele mai mari pierderi le-a înregistrat industria prelucrătoare, pe locul doi situându-se turismul. Este deja târziu, în 10 zile, hotelierii trebuie să știe ce să facă. La rândul lor, ar trebui să știe și turiștii, dacă își pot face sau nu rezervări. Îmi pun oamenii întrebări, punând problema că, odată ce se termină starea de urgență, nu poți să mai interzici nimic decât dacă faci o lege sau o ordonanță. Ar trebui să se dea un act normativ că nu am voie să părăsesc localitatea, că trebuie să porți masca. Guvernul nu a explicat ce se întâmplă cu mobilitatea după 15 mai, pentru activitățile nu se pot desfășura decât dacă este foarte bine definită mobilitatea cetățenilor. Una a zis Iohannis, alta a zis Vela și alta a zis Orban, nimeni nu știe ce să înțeleagă. Cei din conducerea asociațiilor de turism au spus că nu au fost ajutați în niciun fel și faptul că se pot împrumuta cu dobândă zero nu-i ajută cu nimic atâta timp cât se menține activitatea blocată. Și totul pleacă de la mobilitate, care trebuie definită foarte bine intern, pentru că nu s-a dat drumul nici la cursele aeriene interne. Cum se duc turiștii din Timișoara la Constanța, de exemplu? Între statele membre, România este cu un grad de risc mai mic, alături de Bulgaria, și am fi avut ocazia să atragem mai mulți turiști, pentru că este o țară mai sigură din punctul de vedere al efectelor pandemiei. Noi însă nu am fructificat această ocazie. Dacă nu definești mobilitatea pe toate tipurile de transport, aerian, feroviar și rutier, nu se rezolvă nimic. Nu îți impune nimeni de la Uniunea Europeană cum să meargă avioanele în România, cu regulile de securitate care s-au aplicat și în alte țări. Erau aproape 20 de curse pe săptămână București-Timișoara, cu avioanele pline. Fără permisiunea de a circula liber, nicio activitate nu va funcționa în România”, ne-a mai precizat europarlamentarul Maria Grapini.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.551 afisari

8 COMENTARII

  1. No sa muscam cascavalul si sa ne facem putere da n-avem cu cine sa ne facem superputere macar agricola daca nu meleag eden sau paradis fiscal or superputere turistica sau militara.

  2. Fiind roman deci minoritar deoarece Romania este condusa deromanii neaosi Johanis,Orban,Hellvig ,Codruta Si alti rumani,cum pot sa devin ca acestia majoritar,Ruman

    • NU SUNT ROMAN , sunt un boschetar minoritar din Transnistria , de etnie ciriclie , cer permisiunea domnilor Iohannis , Orban , Hellvig , precum si doamnei Kovesi , sa-i sarut cu gratie si recunostinta la mura ochiului dosnic maron daca vor face demersuri sa intram si noi , mancurtii oachesi , in Uniunea Europeana , ne-am saturat sa stam sechestrati in zooparkul Transnistria si sa ne furam unul altuia borcanele de dude si stevie . Numele meu este CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , pe tata l-a chemat Pardaillan si pe mama Katela Omida , sa moara copiii mei , aia vanduti in Ucraina .

  3. STB si dna Firea ar trebui sa regandeasca restrictiile dupa 15 mai.Sa nu cumva sa ne oblige la ochelari ! prin autobuze dar nici la distanta de1.5 m intre calatori ca ar intra doar vreo 10 in autobuz…Nu de alta dar cu asemenea conditii aberante care in starea de urgenta NU ! s au impus riscam sa ajungem la destinatie cu intarziere de 2-4 ore.
    Mai degraba ar suplimenta mijoacele de transport in comun… si nu ar interzice accesul in autobuz…

  4. Cind stai la un hotel, daca nu poti sa iesi din localitate ? Te duci la un hotel din orasul tau, o zi acasa, una la hotel ? O aberatie care nu va avea nici un efect asupra relansarii activitatilor din turism.

  5. Ăștia o să mențină teroarea in țară.. planul de amenzi trebuie făcut. De unde plua mea să dea bani milițienilor… proastă lumea că pe 15 Mai să iasă în piața Victoriei să manifeste împotriva bandiților din guvern.. să-l văd pe Vela cu chitanțierul im mână, să il bag în cur..!!..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger