AcasăNewsRomania are de platit o rata de 1,7 miliarde de euro

Romania are de platit o rata de 1,7 miliarde de euro

Constrangere. Florin Georgescu va fi nevoit sa inadoreze Romania inca o data in acest an

Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Finantelor trebuie sa achite pana la sfarsitul acestui an o datorie cumulata de 1,7 miliarde de euro.  Principalul beneficiar este FMI.

Constrangere. Florin Georgescu va fi nevoit sa inadoreze Romania inca o data in acest an

Statul roman s-a indatorat, doar in acest an, cu 12 miliarde euro. La aceasta se mai adauga inca un imprumut,  sub forma de vanzare de euroobligatiuni, de 750 de milioane de euro, suma atrasa saptamana trecuta de pe pietele internationale.  Banii nu vor merge in salarii sau alte gauri negre ale economiei, ci la BNR, care are de platit catre FMI o rata de 800 de milioane de euro.

Obligatiuni pe banda rulanta

La randul sau, Ministerul Finantelor trebuie sa achite, catre acelasi „generos” FMI, suma de 130 de milioane de euro. Concomitent, seful de la Finante, vicepremierul Florin Georgescu, trebuie sa gaseasca o noua sursa de bani, probabil tot o emisiune de euroobligatiuni. Aceasta deoarece in noiembrie ajung la termen obligatiuni  pe trei ani, pe care statul trebuie sa le rascumpere, valoarea totala fiind de 794 de milioane de euro. Avand in vedere entuziasmul ministrului Florin Georgescu dupa  recenta atragere de pe piata internationala a 750 de milioane de euro, este  mai mult ca sigur ca Finantele vor lansa o noua emisiune de obligatiuni in valuta, asa, ca sa nu-si iasa din „mana”.  Plata datoriei externe (care a depasit 100 de miliarde de euro) va ramane, ca de obicei, in carca romanilor.

author avatar
Arpad Dobre
125 afisari
Zenville

Ultimele știri

Chirica și Alexe, întâmpinați de protestatari la deschiderea terminalului T4 al Aeroportului Iași – FOTO

În ziua în care are loc deschiderea noul terminal T4 al Aeroportului Iași, doi lideri locali s-au trezit cu o primire la care, cel...

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...
proger