AcasăNewsRomania are de astazi un nou Cod Civil. Vezi care sunt principalele...

Romania are de astazi un nou Cod Civil. Vezi care sunt principalele modificari!

Romania are, dupa 147 de ani, un nou Cod Civil, care a intrat in vigoare din 1 octombrie, ministrul Justitiei declarand ca aceasta este o lege a libertatii, a egalitatii, gandita pentru o societate care se tine departe de tribunal, preocupata mai mult de cooperare, decat de disputa si confruntare.
Noul Cod Civil inlocuieste vechiul Cod din 1864, adoptat in timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza si avand ca principala sursa de inspiratie codul francez din 1804.

Pricipalele modificari:

Orice persoana disparuta poate fi declarata moarta dupa doi ani

Noul Cod civil prevede ca in cazul in care o persoana este disparuta si exista indicii ca a incetat din viata, aceasta poate fi declarata moarta prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate, daca au trecut cel putin doi ani de la data primirii ultimelor informatii despre ea.

Atunci cand este sigur ca decesul s-a produs, desi cadavrul nu poate fi gasit sau identificat, moartea poate fi declarata prin hotarare judecatoreasca, fara a se astepta implinirea vreunui termen de la disparitie, stipuleaza noul cod.

Potrivit articolului 49 din Noul Cod civil al Romaniei, care intra in vigoare la 1 octombrie, in cazul in care o persoana este disparuta si exista indicii ca a incetat din viata, aceasta poate fi declarata moarta prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate, daca au trecut cel putin doi ani de la data primirii ultimelor informatii sau indicii din care rezulta ca era in viata.

Noul Cod civil impune respectarea vietii private si stabileste limite

Interceptarea fara drept a unei convorbiri private, comisa prin orice mijloace tehnice, sau utilizarea in cunostinta de cauza a unei asemenea interceptari, precum si tinerea vietii private sub observatie, prin orice mijloace, potrivit noului Cod civil, constituie atingeri ale vietii private.

Articolul 70 din noul Cod civil al Romaniei reglementeaza dreptul la libera exprimare. „(1) Orice persoana are dreptul la libera exprimare. (2) Exercitarea acestui drept nu poate fi restransa decat in cazurile si limitele prevazute la art. 75”, prevede articolul citat.

Articolul 75 impune limitele: „(1) Nu constituie o incalcare a drepturilor prevazute in aceasta sectiune atingerile care sunt permise de lege sau de conventiile si pactele internationale privitoare la drepturile omului la care Romania este parte. (2) Exercitarea drepturilor si libertatilor constitutionale cu buna-credinta si cu respectarea pactelor si conventiilor internationale la care Romania este parte nu constituie o incalcare a drepturilor prevazute in prezenta sectiune”.

Potrivit articolului 71 referitor la dreptul la viata privata, „(1) orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private”. Alineatul (2) prevede ca nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni in viata intima, personala sau de familie, nici in domiciliul, resedinta sau corespondenta sa, fara consimtamantul sau ori fara respectarea limitelor prevazute la articolul 75, iar alineatul (3) al articolului 71 stipuleaza ca este, de asemenea, interzisa utilizarea, in orice mod, a corespondentei, manuscriselor sau a altor documente personale, precum si a informatiilor din viata privata a unei persoane, fara acordul acesteia ori fara respectarea limitelor prevazute la art. 75.

Noul Cod civil al Romaniei reglementeaza incheierea logodnei

Noul Cod civil al Romaniei reglementeaza incheierea logodnei, care nu este supusa niciunei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba, neputand fi conditie pentru casatorie.

Articolul 266 din noul Cod civil prevede ca „(1) logodna este promisiunea reciproca de a incheia casatoria; (2) dispozitiile privind conditiile de fond pentru incheierea casatoriei sunt aplicabile in mod corespunzator, cu exceptia avizului medical si a autorizarii instantei de tutela”.

Alineatul (3) arata ca incheierea logodnei nu este supusa niciunei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba.

„(4) Incheierea casatoriei nu este conditionata de incheierea logodnei. (5) Logodna se poate incheia doar intre barbat si femeie”, mai prevede articolul citat.

Articolul 267 stipuleaza ca „(1) logodnicul care rupe logodna nu poate fi constrans sa incheie casatoria; (2) clauza penala stipulata pentru ruperea logodnei este considerata nescrisa; (3) ruperea logodnei nu este supusa niciunei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba”.

In cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, in vederea casatoriei, cu exceptia darurilor obisnuite. Darurile se restituie in natura sau, daca aceasta nu mai este cu putinta, in masura imbogatirii. Obligatia de restituire nu exista daca logodna a incetat prin moartea unuia dintre logodnici, prevede articolul 268.

Noul Cod civil prevede ca minorii de 16 ani se pot casatori, in anumite conditii

Noul Cod civil prevede ca, pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai sau, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea instantei de tutela in a carei circumscriptie minorul isi are domiciliul.

Articolul 272 privind varsta matrimoniala stipuleaza: „(1) Casatoria se poate incheia daca viitorii soti au implinit varsta de 18 ani. (2) Pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai sau, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea instantei de tutela in a carei circumscriptie minorul isi are domiciliul. In cazul in care unul dintre parinti refuza sa incuviinteze casatoria, instanta de tutela hotaraste si asupra acestei divergente, avand in vedere interesul superior al copilului. (3) Daca unul dintre parinti este decedat sau se afla in imposibilitate de a-si manifesta vointa, incuviintarea celuilalt parinte este suficienta. (4) De asemenea, in conditiile art. 398, este suficienta incuviintarea parintelui care exercita autoritatea parinteasca. (5) Daca nu exista nici parinti, nici tutore care sa poata incuviinta casatoria, este necesara incuviintarea persoanei sau a autoritatii care a fost abilitata sa exercite drepturile parintesti”.

Articolul 274 interzicea casatoriei intre rude.

Este interzisa casatoria intre persoane de acelasi sex

Noul Cod civil al Romaniei interzice casatoria dintre persoane de acelasi sex, nerecunoscand nici parteneriatele civile incheiate in strainatate.

Articolul 277 referitor la interzicerea sau echivalarea unor forme de convietuire cu casatoria, din noul Cod civil, care va intra in vigoare in 1 octombrie, prevede ca „este interzisa casatoria dintre persoane de acelasi sex”, iar casatoriile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini nu sunt recunoscute in Romania.

Parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini nu sunt recunoscute in Romania.

Dispozitiile legale privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European raman aplicabile, arata articolul citat.

607 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger