AcasăNewsRomania, amenintata cu suspendarea din UE

Romania, amenintata cu suspendarea din UE

(foto: europarl.europa.eu)

Europarlamentarii germani vor cere suspendarea Romaniei din Consiliul European, dat fiind faptul ca in ultimele zile acestia au observat ca politicienii romani din USL au incalcat legile tarii.

(foto: europarl.europa.eu)

Romania risca sa fie suspendata din Consiliul European in urma atacurilor repetate asupra dmocratiei si respecatrii legii in tara de catre prlamentarii USL care, in doar doua zile, au revocat presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, l-au revocat pe Avocatul Poporului, i-a amenintat cu revocarea pe judecatorii Curtii Constitutionale si au demarat procedurile de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Avertismentul a sosit, miercuri, din partea europarlamentarului german Markus Ferber, ce face parte din Grupul Partidului Popular European, cel mai mare grup din Legislativul UE.

„Sunt extrem de ingrijorat in legatura cu situatia din Romania. Ceea ce se intampla este impotriva spiritului si principiilor Uniunii Europene. Voi contacta Comisia Europeana si institutiile europene pentru a face toti pasii necesari in vederea suspendarii voturilor Romaniei din Consiliul European, pentru lipsa asigurarii standardelor minime functionarii statului de drept”, a declarat Markus Ferber, presedinte al delegatiei Germaniei (CSU-CDU), din Parlamentul European, citat de TVR Info.

Acesta a apreciat ca nu va fi usor, dat fiind faptul ca, la un moment dat, va implica si votul Parlamentului European, institutie unde socialistii si liberalii au 274 de locuri, fata de 271 cat are grupul parlamentar din care face parte europarlamentarul. In plus, si actiunile care pot duce la suspendarea votului Romaniei sunt greoaie, cei care doresc acest lucru avand de urmat diversi pasi.

„La propunerea motivata a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene si cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotarand cu o majoritate de patru cincimi din membrii sai, poate sa constate existenta unui risc clar de incalcare grava a valorilor prevazute la articolul 2, de catre un stat membru”, prevede alineatul 1 al Articolului 7 din Tratatul UE, au exemplificat  jurnalistii de la TVR Info.

author avatar
Ionut Zgimbau
468 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger