AcasăNewsRomânia adoptă modelul german: chiria, plătită de stat

România adoptă modelul german: chiria, plătită de stat

chirieScumpiri artificiale. Piața imobiliară, influențată de refugiații ucraineni / Chiriile în unele orașe au luat-o razna

Persoanele cu venituri reduse vor primi vouchere care să acopere 100% chiria unei locuințe. Cel puțin așa este prevăzut în Strategia Națională a Locuirii, scoasă de la naftalină și pusă din nou în dezbatere de către Ministerul Dezvoltării.

chirie
Subvențiile de la stat ar putea acoperi și cheltuielile pentru utilități

Situația dezastruoasă a fondului locativ și criza de locuințe pentru tineri și pentru persoanele cu venituri mici, care reprezintă aproape majoritatea populației, a determinat Guvernul să repună pe tapet Strategia Națională a Locuirii. Măsurile prevăzute în document oferă soluții concrete la probleme reale și acute ale societății, însă rămâne de văzut când se va trece la aplicarea efectivă a acestora. Una dintre soluțiile propuse este oferirea de subvenții sau vouchere pentru acoperirea inegrală a costului chiriei de pe piața liberă, în condițiile în care ritmul de construire a locuințelor sociale noi este extrem de scăzut. Măsura este aplicată în Germania, unde statul plătește integral chiria celor care nu au un loc de muncă, oferind, totodată, și o sumă de bani pentru subzistență. Strategia mai prevede o soluție care este deja cuprinsă în legislație, însă are nevoie de completări pentru a fi implementată. Este vorba despre înființarea cooperativelor de locuinţe, care reprezintă o întreprindere deținută în mod egal de către toți membrii săi, ce oferă în general o calitate mai bună a vieţii la nivel individual și al comunităţii, la cost competitiv, deoarece se axează pe furnizarea către membri a unor locuinţe accesibile ca preţ, şi nu pe creșterea la maximum a profiturilor pentru dezvoltatori. Societățile cooperative oferă avantajul reunirii unor resurse limitate în vederea instituirii unui organism cu un statut juridic suficient de puternic pentru a împrumuta fonduri pentru construcția de locuințe. În unele cazuri, deoarece calitatea de membru este limitată la unele categorii cu venit redus, acestea pot fi eligibile pentru subvenții. Totodată, se pot înființa societăţile cooperative în calitate de proprietari sociali înregistraţi pentru a construi locuințe care să fie închiriate de către propriii membri sau de către un public mai larg. Acestea ar fi eligibile pentru subvenții și pot beneficia de tratament preferențial în ceea ce privește terenurile și infrastructura puse la dispoziție de autoritatea locală.

Interdicție la vânzarea locuințelor ANL pentru tineri

Pentru creşterea fondului de locuinţe publice, Ministerul Dezvoltării propune stoparea vânzării locuinţelor pentru tineri construite de ANL. Acest fond de locuințe publice trebuie menținut sub forma unor locuințe cu chirie care să fie utilizate pentru familiile cu venituri reduse, pentru tineri în limita a maximum 5 ani, precum și ca locuințe de „tranziție pentru rezidenții clădirilor care se află în curs de reabilitare seismică, susțin reprezentanții ministerului. De asemenea, în strategie se propune limitarea acordării fondurilor de garantare la Prima casă doar pentru cei cu venituri reduse. O măsură importantă este și cea a încurajării dezvoltării de proiecte pe terenuri industriale dezafectate și pe parcele mici neocupate situate în intravilan. ”Aceste zone fiind în general deținute de proprietari privați, ar trebui folosit dreptul de preempțiune al autorităților administrației publice locale obligatoriu la cumpărarea pe o scară mai largă, în vederea refacerii cartierelor”, se mai arată în Strategia națională a locuirii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.