AcasăNewsRomânia, acoperită de un val de praf saharian. Imagini spectaculoase care se...

România, acoperită de un val de praf saharian. Imagini spectaculoase care se văd şi din satelit (VIDEO)

Bucureştenii, dar şi locuitorii altor oraşe din România, s-au trezit miercuri dimineaţă cu maşinile acoperite de praf saharian, după ce un astfel de val a „măturat” ţara.

Oameni din Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Brăila, dar şi din alte zone ale ţării şi din Bucureşti au postat fotografii.

Concentraţii mari de praf, în Europa

Praful va putea fi observat în anumite zone din ţară şi în intervalele în care va ploua.

„Încă de ieri, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis acel comunicat privind transportul de praf ce urma să se producă spre Peninsula Balcanică şi România.

Într-adevăr, au fost observate concentraţii destul de mari de praf pe sudul Peninsulei Balcanice, pe zona Greciei, zona Atena, imagini cu cerul portocaliu, concentraţii destul de mari în zona Mării Mediterane.

Concentraţii de praf au ajuns şi deasupra teritoriului ţării noastre, începând cu noaptea trecută, iar în această dimineaţă, masă de aer încărcată cu particule de praf se află în partea de sud-est a României, Muntenia, Dobrogea, Moldova, unde sunt în continure particule de praf în suspensie, iar ploile care au căzut noaptea trecută s-au combinat şi cu aceşti aerosoli, particulele acestea pline de praf şi au căzut la suprafaţă sub forma unor depuneri de praf roşiatic cărămiziu şi am observat cu toţii acest fenomen”, a spus Mihai Huştiu, meteorolog ANM.

În după-amiaza zilei de miercuri, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est şi se va îndepărta de România.

Cum au reacţionat românii

Oamenii au avut reacţii diverse.

”Maşina a făcut varicelă după ploaie. Eu am nările arse la fiecare 3 zile, de doi ani încoace. Se pricepe greu şi degeaba. Am intrat în zodia demenţei de câţiva ani, s-a dat liber la salvarea planetei de oameni. Una-două, praf saharian”, a comentat un internaut.

Cu siguranţă azi spălătoriile auto au câştigat. Trendul ploaie cu praf saharian ne lipsea”, a completat altcineva.

”La cum e vremea afară, ăsta e praf Siberian, nu Saharian”, a scris un alt bărbat.

author avatar
Andrei Ștefan