AcasăNewsRomânia a lansat prima ”monedă” virtuală! Ce nume HAIOS a primit şi...

România a lansat prima ”monedă” virtuală! Ce nume HAIOS a primit şi în ce zonă poate fi folosită

ciugud-monedaRomânia a lansat prima ”monedă” virtuală! Ce nume HAIOS a primit şi în ce zonă poate fi folosită

Comuna Ciugud, promotorul național al conceptului „Smart Village”, este prima comunitate din România care își lansează propria monedă virtuală: CIUGUban, au anunțat autoritățile locale într-un comunicat de presă transmis marți.

Moneda va fi folosită, în primă fază, pentru a recompensa cetățenii, în special copiii, care colectează selectiv deșeurile și reciclează ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.

Ce se doreşte de la acest proiect?

Prin CIUGUban, comuna doreşte montarea unor stații de preluare și reciclare a ambalajelor, unde cetățenii vor putea depune sticlele, PET-urile și dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate.

Monedele nu au valoare de criptomonedă, ci sunt doar o formă de recompensare a cetățenilor și de stimulare a reciclării și colectării selective. Totuși, unul dintre magazinele din comună a anunțat că va primi ”moneda” și o va preschimba în reduceri la cumpărături.

Monedele vor deveni bani reali

La începutul noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.

Proiectul vine și în contextul în care România este unul dintre statele europene cu cel mai mic grad de colectare a ambalajelor reciclabile și autoritățile locale sunt obligate să plătească anual sume importante de bani pentru neîndeplinirea obligațiilor de mediu.

De asemenea, în România, ar urma să se aplice de anul viitor legislația privind returnarea garanției percepută pentru ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.

author avatar
Andrei Ștefan