AcasăNewsRomânia a investit aproape jumătate de miliard de euro ca să nu...

România a investit aproape jumătate de miliard de euro ca să nu stea Republica Moldova în frig

Ion Sterian, directorul general al Transgaz (sursa foto: cnr-cme.ro)

Directorul Transgaz, Ion Sterian, a vorbit despre investițiile pe care compania le-a făcut atât în România, cât și în Republica Moldova.

Investițiile pe care Transgaz le-a derulat în România, dezvoltările SNT în zona de Nord-Est, dar mai ales investițiile pe care le-am făcut în Republica Moldova, prin intermediul Vestmoldtransgaz, construcția și operaționalizarea gazoductului Ungheni-Chișinău, au fost cruciale pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova într-o perioadă în care statul vecin și prieten s-a aflat în cea mai acută criză energetică din ultimii 30 de ani, a declarat Ion Sterian, directorul Transgaz într-un interviu pentru Europa Liberă, potrivit bani.md.

Conform precizărilor pe care le-a mai făcut Sterian, Transgaz a construit gazoductul Onești-Gherăești-Lețcani-Ungheni-Chișinău, care este funcțional și operațional. Și prin care Republica Moldova poate prelua gaze naturale între 1,5-2,2 miliarde mc/an.

Sterian: Republica Moldova înmagazinează și va înmagazina gaze naturale în depozitele din România

„Trebuie amintit și faptul că Republica Moldova înmagazinează și va înmagazina gaze naturale în depozitele din România. Valoarea proiectelor de investiții și cheltuielile operaționale și investiționale realizate de SNTGN Transgaz SA România în scopul asigurării capacităților de transport gaze naturale spre Republica Moldova și interconectarea Sistemului Național de Transport gaze naturale din România cu Sistemul Național de Transport gaze naturale din Republica Moldova este de aproximativ 450 milioane Euro”, a precizat Sterian.

Sursa citată amintește faptul că din decembrie anul trecut Chișinăul nu mai importă gaze de la Gazprom.

author avatar
Andrei Coman
12.275 afisari

16 COMENTARII

  1. Numai că, Sterian a uitat să spună tot.
    Conducta de care amintește s-a dat în folosinți doar anul trecut. Cîți ani de la Podul de Flori? 30 +? Dar vorba ardelanului, de ce atîta grabă.
    Aceași realizare nu poate duce decît jumătate din nevoile R Moldova. Prostie? Sabotaj? Nimeni nu-i vinovat.

  2. Si la referendum tot cu rusii !!! Neam , chiar ce neam sint astea : romani, rusi, ucrainieni, tatari ? Ar trebui hotarita treaba asta, de 30 de ani o tot scalda: unire, europa, rusia, care da ceva ! Hotariti-va odata , nu sintem un neam prea ingaduitor, ori lae ori balaie !

  3. Prost nu-i cel care cere, ci cel care da. N-ar fi bai ca dam(desi santem vai mama noastra), da-i bai ca se sterg cu noi la cur.Toti.

  4. Nu e important ce face Romania pentru Moldova ci ce face un moldovean pentru patria muma.

  5. Pai sa se faca referendum daca vor sa se uneasca cu Romania iar daca nu vor sa se faca si la noi referendum daca din banii nostrii fin taxe sa le dam la Moldoveni sa ii fure conducatorii lor.
    De 30 de ani ne duc cu zaharelu sunt cand xu rusii cand cu noi. Nu e normal

  6. Sunt basarabean stabilit în România de câțiva ani. Sunt recunoscător României, patriei mamă, pentru tot ce face pentru Republica Moldova. Aveți dreptate, e dificil să vrei pe cineva înapoi când nu mai știi cine e acel cineva în momentul actual. Suntem pentru România cum e Transnistria pentru Republica Moldova. Dileme există și cred că doar timpul le va soluționa.
    „Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească…”.

  7. Problema este prețul. cu care moldoveni platesc m. cub de-al gaz. Dacă este similar cu cel plătit de noi care suntem îngroziți de facturi, un pensionar din Moldova nici nu îndrăznește să dea drumul la gaze. Cand erau în,, uniune” nici nu știau ca costa gazul rusesc. Din aceasta cauza exista sentimentul prorus. la mulți dintre ei.

  8. Unirea o va face Dumnezeu nu omul.Așa cum va fi și creștin-ortodoxia în întrega lume făcută tot de Dumnezeu.Omul și diavolul desparte în erezii,Dumnezeu unește după știința Lui atunci cînd a hotărît.Nu mor cai cînd vor cîinii.

  9. Ce atata galagie. Romanii nu vor unirea cu basarabenii. Basarabenii nu vor unirea cu romanii. Ajutorul este dat ca între frati. Nu cred că nu v ati ajuta fratele la necaz. In rest , unirea se face cu U.E.. și implicit cu noi. Citiți ” Din calidor….” a lui Paul Goma, ca să înțelegeți cum stăm cu fratii si cum stau ei cu noi.

  10. Foarte multe comentarii rautacioase si egoiste , oameni lipsiti de empatie dar si fara pic de respect fata de romanii care au fosr rupti din trupul tarii cu forta de catre rusia sovietica . Din ghiarele balaurului este greu sa scapi , dar daca vom fi corecti cu noi si cu trecutul nostru istoric , prin educatie si informare corecta romanii din basarabia vor reveni cu drag la patria mama . ROMANIA MARE .

  11. Nu vrem Moldova, ca sunt ,
    excroci !
    . Nici ajutor nu merita.
    De 30 ani se tot eschiveaza.
    Si avem o Moldova..ne ajunge !
    Hai pa…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger