AcasăNewsRomânia a intrat în zodia analfabetismului

România a intrat în zodia analfabetismului

Într-un moment în care viteza de reacție și capacitatea de a aplica tot ceea ce știi fac diferența în orice domeniu, copiii români sunt repetenții Europei. O spune ultima testare PISA, care arată că unul din doi școlari este pur și simplu analfabet! Cel mai ușor ar fi să dăm vina pe elevi, că doar ei nu pun burta pe carte, dar când vezi o declarație ca cea a Monicăi Anisie, proaspăt ministru al Educației și politician cu CV în învățământ, parcă-ți vine să ai indulgență față de tineri și adolescenți. „Nu trebuie neapărat să ne îngrijoreze, pentru că accentul nu se pune pe ce ştiu elevii, ci pe ce aplică”.

Pentru cine nu cunoaște încă la ce se referă PISA, să spunem că este un studiu comparativ internaţional care are drept scop măsurarea dezvoltării competenţelor de bază ale elevilor cu vârste între 15 și 16 ani (5000 de copii, din clasele a VII-a – a X-a), în domeniile citire/ lectură, matematică şi ştiinţe. Evaluarea pune accent pe competențele necesare pentru viaţa personală, socială și cele necesare pentru integrarea pe piaţa muncii ! Cu alte cuvinte, ca să priceapă și doamna Anisie, accentul nu cade pe teorie, pe definițiile aruncate cu lopata în mintea elevului, ci pe aplicarea cunoștințelor aprofundate la școală în situații concrete de viață! Că atunci când te angajezi, doamna ministru liberal, angajatorul nu te întreabă tabla înmulțirii, ci te pune direct să-i extragi TVA-ul dintr-o factură. Și trebuie să faci asta cât mai repede, că patronul/ managerul de multinațională se grăbește, are nevoie să știe ieri care este balanța financiară a firmei.

Elevii români, puţin sub bulgari

Însă, așa cum scriam mai sus, să avem indulgență cu cei mici. Ce pretenții la niște puști de 15-16 ani, când ditamai țara s-a făcut de maro la verificarea PISA: majoritatea statelor și-au testat copiii folosind calculatorul, doar nouă țări au dat „examen” pe coala de hârtie – România, Moldova, Ucraina, Argentina, Iordania, Arabia Saudită, Macedonia de Nord, Liban și Vietnam. Că Lagos n-a participat, altfel erau 10! Rezultatele elevilor noștri sunt cam la același nivel cu ale școlarilor din Moldova și Muntenegru, puțin sub Bulgaria.

Nivelul de trai şi învăţământul

Ministerul condus de Monica Anisie a și găsit pe ce să dea vina: „În România, elevii din familii cu statut socioeconomic bun au obținut, la citire/ lectură, cu 109 puncte mai mult decât cei din familii cu statut socioeconomic scăzut. Elevii din medii dezavantajate au aspirații școlare mai reduse – 1 din 4 elevi cu rezultate foarte bune, provenind din medii dezavantajate, se gândește că nu va absolvi învățământul terțiar, comparativ cu 1 din 30 de elevi cu rezultate foarte bune, din medii socioeconomice avantajate”. Rezultatele sunt nu proaste, ci dezastruoase de-a dreptul! România intră de mâine în zodia analfabetismului și asta nu-i concluzia noastră, ci a specialiștilor din străinătate care au analizat răspunsurile elevilor noștri. Dacă politicienii nu găsesc altă vină decât în sărăcia părinților, să-i ajutăm. Doamna ministru, nu credeți că o parte din vină revine și profesorilor insuficient calificați pentru cerințele actuale ale pieței muncii? Sau poate că materia predată azi nu este tocmai cea adecvată prezentului, ca să nu mai vorbim de viitorul acestei pieți a muncii la care vrem, nu vrem trebuie să ne raportăm!? Ce-ați zice dacă ați începe prin modernizarea cu adevărat a școlilor, ca să nu mai vedem copii înghesuiți câte doi în bănci și învățând „la lumina lumânării”, ca pe vremea lui Creangă? De ce nu ați luat atitudine când premierul Orban a tăiat din bugetul Educației pentru a da mai mulți bani Serviciilor secrete? De ce n-ați apărat drepturile elevilor și ale școlii românești? A fost mai călduț scaunul de ministru decât interesul învățământului? Nu e nevoie să răspundeți, o face fiecare părinte, zi după zi, când ajunge seara acasă și copilul începe să-i înșire problemele de la școală.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
276 afisari

3 COMENTARII

  1. Abramburica în pragul lesinului mintal o sa spuna cu exprimarea aia a ei stupida.:
    EU UNA NU AM STIUT NIMIC DESPRE ASTA!…

  2. abramburica lucreaza si mai vrea la 73 ani ,dar pe colegii universitari la 65 ani la plimbare…

  3. Lagos? Nu inteleg, era vorba de Laos sau Nigeria? Ca tot vorbim de analfabetism. Functional, ca asa-i moda acum.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger