AcasăNewsRomania a dat in clocot la referendum

Romania a dat in clocot la referendum

Multe grade in termometre, prezente record in prima parte a zilei, reclamatii peste reclamatii, plangeri penale, sms-uri false, autocare suspectate de turism electoral, acesta a fost decorul referendumului de demitere a lui Traian Basescu.

Romanii care au vrut sa voteze contra sau in favoarea demiterii lui Traian Basescu au fost nevoiti sa infrunte canicula

Ca de obicei, primii la vot au fost pensionarii, care au profitat de temperaturile ceva mai scazute din primele ore ale diminetii.

Odata cu trecerea orelor, nu numai temperatura a devenit insuportabila, ci si tensiunea.

Traian Basescu

Va fi sau nu validat referendumul a fost intrebarea care a chinuit, ieri, ambele tabere: anti si pro Basescu.

Iliescu s-a grabit sa voteze ”DA”

Bucurestenii s-au ferit cum au putut de soarele ucigator

Extrem de matinal, presedintele de onoare al PSD a ajuns la sectia de votare la 7:30. ”Desi votul e secret am votat «DA», pentru necesitatea limpezirii lucrurilor in tara”, a declarat Iliescu la final.

ION ILIESCU - Fostul presedinte s-a grabit sa voteze impotriva lui Basescu

La intrarea in sectie, Iliescu s-a intalnit cu Dana Nastase si cei doi baieti ai sai, Mihnea si Andrei, care de asemenea s-au grabit sa voteze.

CRIN ANTONESCU - S-a prezentat la urne surprinzator de devreme

Cu putin peste ora 9:00 si-a exprimat dreptul cetatenesc si Crin Antonescu. ”La finalul zilei se va aplica vointa cetatenilor acestei tari, de la referendumul legal si constitutional pentru demiterea lui Traian Basescu”, a apreciat Antonescu, terminand cu un indemn ”Cetatene, voteaza!”.

RADU MAZARE - Primarul Constantei a lansat votul in bikini

Spre deosebire de Iliescu si Antonescu, Victor Ponta a votat dupa amiaza, la ora 17:00.

Ioana Basescu, agresata verbal de pensionari

Marele absent al zilei a fost Traian Basescu despre care, contrar obiceiului, nu s-a stiut nici macar daca si cand voteaza. Imediat dupa pranz, Basescu s-a deplasat la sediul de campanie al PDL, din Modrogan 22, de unde liderii partidului au monitorizat desfasurarea referendumului. Anterior, fiica sa cea mare, Ioana, a fost apostrofata de un grup de pensionari aflati la intrarea in curtea Vilei Dante, unde RA-APPSS a organizat, ieri, ”ziua portilor deschise”. Ioana Basescu a iritat spiritele in timp ce fotografia mesajele politice inscrise pe asfalt, mesaje care informau lumea ca Dante ”nu a plagiat”.

La peste 71 de ani, referendumul poate dauna sanatatii

In urma unei unei crize cardiace, un ploiestean membru al unei sectii de votare a ajuns la spital. Procesul electoral nu i-a priit, la cei 71 de ani ai sai, motiv pentru care i s-a facut rau, iar colegii au fost nevoiti sa cheme salvarea. Medicii au decis transportarea sa urgenta la Spitalul de urgenta Ploiesti. Un caz asemanator s-a petrecut si in judetul Mures, unde reprezentantul UDMR de la o sectie din comuna Vatava a lesinat. Aici, procesul electoral s-a intrerupt mai bine de o jumatate de ora, timpul necesar sosirii ambulantei si preluarii bolnavului.

Vot in bikini

O parte dintre romanii prezenti pe litoral au votat intre doua balaceli. Cum sectiile au fost amenajate la indemana turistilor, langa plaja, multi au votat in slip sau bikini, in functie de sex. In statiunea Saturn, turistii au spart ”norma” la vot, o coada pe mai multi metri formandu-se, la pranz, in fata sectiei de votare. Dupa cum se vede, apa marii nu i-a racorit suficient …

Radu Mazare a scos fotomodelele la inaintare

Radu Mazare a facut spectacol si in ziua referendumului. Primarul Constantei a scos la vot cateva zeci de domnisoare, numai una si una, toate imbracate in constume de baie. “Toata tara este la vot. Am grija de turiste sa mearga sa voteze, dupa care, mai pe seara, o sa ma duc si eu. Pentru ca de data asta votul pentru mine este o placere si placerile – dupa serviciu, dupa datorie. Cum sa nu fie o placere sa votez un referendum de demitere a lui Basescu?”, a declarat Mazare, mentionand ca domnisoarele care-l insotesc trebuie strunite. “Hai fetele, alinierea! Hai, haideti dupa mine. Pentru ele este putin cam dimineata la ora 12:00, asa ca trebuie strunite putin. (…) Dupa vot, le dau liber la plaja. Si, dupa cum bine vedeti, sunt cu bikini si cu buletinul la bikini. Buletinele le tin eu, ca aici nu sunt de capul lor”, a mai spus primarul Constantei.

Dragnea, reclamat penal

Liviu Dragnea s-a ales si el cu o plangere penala, in care PDL il acuza ca a cerut tuturor presedintilor sectiilor de votare din Teleorman sa-i raporteze, ”din ora in ora”, prezenta la vot. Si tot PDL a reclamat oficial trimiterea unor sms-uri false, semnate Traian Basescu, in care romanii sunt indemnati sa iasa la vot. Concomitent, deputatul PDL Doinita Chircu a fost amendata cu 1.000 de lei pentru sesizari false, dupa ce a reclamat introducerea mai multor buletine de vot in urna de catre un membru al sectiei de votare din Eselnita (Clisura Dunarii). Cele doua tabere s-au mai acuzat de retinerea actelor de identitate a oamenilor (de catre PDL, pentru a-i impiedica pe posesori sa voteze) si de vot multiplu si trimiterea urnelor mobile in baza unor solicitari false (fapte puse in carca uselistilor). Victima urnelor mobile a cazut presedintele unei sectii de vot din comuna Bucerdea Granoasa (Alba). Respectivul a ajuns sa fie cercetat penal dupa ce, indemnat de un coleg din comisie, s-a apucat sa faca mai multe cereri pentru urna mobila, fara sa existe cereri reale in acest sens.

MAI a eliberat si ieri acte de identitate

Conform datelor oferite de MAI, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date si al Serviciilor Publice Comunitare de Evidenta a Persoanelor a eliberat, ieri, doar pana la ora 13:00, 13.485 de acte de identitate, dintre care 11.085 carti de identitate si 969 carti de identitate provizorii. Tot MAI a mentionat existenta a 385 de sesizari si reclamatii pana la orele 17:00, dintre care 179 consemnate drept incidente electorale de catre oamenii legii.

[poll id=”314″]

author avatar
eNational
964 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger