AcasăNewsRomania a blocat traseul Serbiei catre UE din cauza romanilor din Valea...

Romania a blocat traseul Serbiei catre UE din cauza romanilor din Valea Timocului

Romania a blocat, in cursul reuniunii ministrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei.

„Ministrii recomanda acordarea statutului de candidat Serbiei si asteapta cu nerabdare decizia care va fi luata de Consiliul European de acordare sau nu a acestui statut”, se arata intr-un comunicat al UE. „Romania a blocat un acord imediat”, au anuntat surse diplomatice, acordarea statutului de candidat necesitand unanimitatea celor 27 de state membre.

Nicolai Wammen, ministrul danez al Afacerilor Europene, a confirmat ca vor avea loc „discutii” zilele urmatoare pentru aplanarea divergentelor care persista. „Dar s-a degajat totusi un consens la nivelul celor 27 pentru a se recomanda acordarea statutului de candidat Belgradului”, adauga ministrul danez. Romania exercita presiuni asupra Serbiei pentru a primi garantii in privinta etnicilor romani, explica un diplomat, catalogand drept „o surpriza” opozitia Bucurestiului.

Diaconescu: „Sa ne obisnuim cu o Romanie mai activa”

Cristian Diaconescu

„Partenerii nostri trebuie sa se obisnuiasca cu o Romanie ceva mai activa si mai implicata atunci cand e vorba de protejarea valorilor sale”, a declarat ministrul de Externe Cristian Diaconescu, care a precizat ca decizia a fost luata pentru ca se doresc mai multe garantii pentru drepturile minoritatii romanesti din Valea Timocului.

„Nu se pune problema unei blocari, deja s-a luat decizia de recunoastere de aderare a Serbiei la UE. (…) A fost o discutie destul de prelungita pentru ca asa cum Romania a fost supusa unei monitorizari la aderare a fost si Serbia. Pana la consiliu urmeaza ca intre Romania si Serbia sa fie semnat un tratat pentru protectia minoritatilor, dar si Comisia se va implica cu o monitorizare pe parcursul lui 2012”, a adaugat Diaconescu.

Acesta a explicat ca Romania a ajuns la un acord cu privire la recomandarea in favoarea Serbiei dupa ce a obtinut, printre altele, „redactarea de catre Comisia Europeana a unui raport privind progresul in domeniul drepturilor minoritatilor pana in septembrie 2012”.

Ministrul roman spera, de asemenea, ca cele doua state vor semna „cat mai curand posibil” un protocol cu privire la minoritati. Romania sustine, in special, „sa fie evaluata maniera in care sunt respectate drepturile” minoritatii vlahe/romane din Timoc (estul Serbiei). Bucurestiul a solicitat in repetate randuri ca acest grup sa beneficieze de educatie in limba materna si de suficiente lacase de cult.

Serbia refuza „cu orice pret”

Boris Tadic

Presedintele sarb Boris Tadic a declarat de la Bruxelles pentru televiziunea nationala sarba ca problema are la origine cererea autoritatilor romane ca toti cetatenii sarbi „care se declara vlahi sa fie considerati in acelasi timp ca fiind romani”.

„Serbia nu va accepta, cu orice pret” deoarece o astfel de abordare „este impotriva standardelor europene”, a subliniat acesta.

„Fiecare cetatean al Serbiei isi poate declara (apartenenta la o etnie) in conformitate cu sentimentele sale si este complicat sa gasim o solutie in acest caz”, a adaugat Tadic.

author avatar
Ciprian Purice
864 afisari

1 COMENTARIU

  1. Gresit sub doua aspecte;
    1.Nu Romania blocheaza admiterea Serbiei in U.E , ci ocupantii stalinsito-pnazisti PDL-UNPR ai Romaniei.
    2.Nu romanii din valea Timocului ii intereseaza pe criminalii lui Traian Basesuc ci fortarea admiterii in spatiul Schegen al prostituatelor ,criminalilor,contrabandistilor PDL-UNPR ai tradatorului MR Ungureanu.Intara romanilor le-a fost distrus nivelul de trai decent,in tara romanii mor in chinuri groaznice pentru ca mafiotul guvern MR U ngureanu le fura banii d ela sanatate,atunci care este interesul pt. romani ai criminalilor ce ocupa putetrea in tara?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger