AcasăNewsRomania a angajat banci penale pentru vanzarea de obligatiuni

Romania a angajat banci penale pentru vanzarea de obligatiuni

Ministerul Finantelor a mandatat mai multe banci sa gaseasca investitori din Europa si SUA dispusi sa cumpere obligatiuni de stat. Printre bancile angajate se numara HSBC, investigata pentru spalare de bani, si Barclays, acuzata de manipularea Euribor.

Stuart Gulliver se scuza ca angajatii sai spala bani pentru teroristi deoarece banca HSBC este intinsa pe tot globul...

Romania va continua sa se indatoreze si in acest an, prin vanzari de titluri de stat, obligatiuni, bonduri si ce s-o mai gasi de amanetat din viitorul financiar al natiei. Ministerul Finantelor s-a imprumutat si anul trecut in valuta, cu 2,2 miliarde euro si 2,25 de miliarde dolari, prin vanzarea de obligatiuni in strainatate. Pentru 2013, autoritatile au tocmit (nu se stie cu ce comision) patru banci de investitii, care sa faca rost de investitori din Europa si SUA, pentru a le vinde obligatiuni de stat in dolari. Problema este ca unele banci sunt cam penale.

Spalare de bani pentru teroristi

Cele patru banci mandatate de Ministerul Finantelor sunt BNP Paribas, Citigroup, Barclays si HSBC. Desi nici primele doua nu sunt institutii de caritate sau de propasire spirituala, ne oprim la ultimele doua. Barclays a fos implicata in mai multe scandaluri, cum ar fi manipularea dobanzilor Libor (banca fiind amendata cu 290 de milioane de lire sterline) si Euribor (Comisia Europeana ameninta cu amenzi de miliarde de euro). Cat priveste HSBC, aceasta a fost acuzata de autoritatile bancare de pe doua continente de spalare de bani proveniti din activitati teroriste si amendata cu peste 1,9 miliarde de dolari. Chiar seful bancii Stuart Gulliver, a recunoscut, ieri, ca HSBC este atractiva pentru infractori, deoarece institutia este prezenta pe tot mapamondul… Buna scuza, dar ce justificare va oferi guvernul roman pentru alegerea acestor banci penale?

author avatar
Arpad Dobre
192 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger