AcasăNewsRoman Abramovici fuge de fisc in Israel

Roman Abramovici fuge de fisc in Israel

In Israel, oligarhul rus va fi scutit de taxe pe venit in urmatorii zece ani

Proprietarul clubului londonez de fotbal Chelsea a emigrat in Israel si a primit cartea de identitate si cetatenia , a anuntat ministerul israelian de Interne. Miliardarul va locui la Tel Aviv.

In Israel oligarhul rus va fi scutit de taxe pe venit in urmatorii zece ani

Abramovici (51 de ani) a aterizat pe aeroportul international Ben Gurion, luni, si a primit cartea de identitate in virtutea Legii Intoarcerii care-i autorizeaza pe evrei sa devina cetateni israelieni. Lgea Intoarcerii da oricarui evreu, copil sau nepot de evreu, dreptul la cetatenia israeliana daca o solicita. Roman  Abramovici s-a deplasat au avionul sau privat. Mutarea lui Abramovici in Israel survine dupa ce oligarhul s-a aflat in incapacitatea de a-si prelungi viza in Marea Britanie, in contextul conflictului diplomatic intre Londra si Moscova. Biroul israelian de legatura Nativ, care faciliteaza imigratia din tarile rusofone, a informat ca Abramovici a cerut cetatenia israeliana saptamana trecuta. ”Roman Abramovici a ajuns la ambasada Israelului din Moscova, a depus o cerere de viza de imigrare in Israel. In virtutea Legii Intoarcerii, documentele sale au fost examinate si s-a dovedit a fi eligibil”, a declarat un responsabil al departamentului din cadrul biroului premierului Benjamin Netanyahu insarcinat cu afacerile comunitatilor evreiesti din fosta Uniune Sovietica.

Cel mai bogat israelian

Roman Abramovici, a carui avere este estimata, potrivit presei britanice, la 12, 5 miliarde de dolari, a devenit instantaneu cel mai bogat cetatean israelian din aceasta tara. El va locui intr-o vila aflata in cartierul Neve Tzedek din Tel Aviv, care este un fost hotel cumparat de la actrita de Hollywood Gal Gadot, potrivit Ynet. Ca nou cetatean al statului Israel, Abramovici este scutit de impozite in Israel asupra veniturilor castigate in strainatate timp de zece ani si nu este obligat sa-si  declare sursele veniturilor  in toata aceasta perioada.

Replicile cutremurului Skripal

Viza britanica a miliardarului a expirat luna trecuta. Nu sunt clare motivele pentru care prelungirea ei nu a fost aprobata de catre autoritatile britanice. Potrivit unor surse, Roman Abramovici ar fi trebuit sa explice sursele averii sale pentru o noua viza. Nu exista nici o dovada ca Abramovici ar fi incalcat o lege dar Marea Britanie si-a inasprit controlul asupra oamenilor de afaceri si a diplomatilor rusi dupa otravirea fostului spion rus Serghei Skripal si a fiicei sale pe teritoriu  britanic, in martie, la Salisbury. Incidentul a fost urmat de expulzarea unui numar mare de diplomati rusi din Regatul Unit, masura adoptata ulterior si de alte tari occidentale si, in oglinda, de Moscova. Londra a rupt contactele cu Moscova si a decis ca nici un membru al familiei regale sau al guvernului sa nu participe la Mondialele de fotbal organizare vara aceasta de Rusia. In timp ce in Marea Britanie tot mai multe voci au cerut sanctionarea oamenilor de afaceri rusi care traiesc in aceasta tara. Oficial, resedinta lui Abramovici este la Jersey, un centru financiar offshore din insulele Anglo-Normande.

Vizele oligarhilor lui Putin

Luna trecuta, ministrul britanic de Interne a declarat ca autoritatile vor verifica vizele acordate in perioada 2008-2015 oamenilor de afaceri care s-au angajat sa investeasca cel putin un milion de lire sterline in Regat. Printre ei, sunt si 700 de rusi. Pe de alta parte,un recent raport al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului britanic a denuntat oligarhii rusi din Regat acuzandu-i ca-si folosesc banii pentru a sustine ”campania lui Putin vizand rasturnare sistemului international bazat pe reguli”. Amploarea pagubelor pe care acesti bani murdari le pot cauza intereselor politicii externe a Marii Britanii eclipseaza beneficiile tranzactiilor rusesti in centrul financiar al Londrei, arata Comisia. ”Regatul Unit nu are nici un motiv sa inchida ochii in timp ce cleptocratii lui Putin sau autorii violarii drepturilor omului folosesc banii spalati la Londra pentru a ne corupe prietenii, a ne slabi aliantele si a eroda credinta noastra in propriile institutii”, specifica raportul amintit. Luna aceasta, Abramovici nu a putut asista la victoria lui Chelsea in finala Cupei Angliei cu Manchester United, meci care s-a disputat pe Wembley, pentru ca nu a avut viza. Abramovici este proprietarului clubului din 2003 si a asistat la aproape toate meciurile echipei pana sa apara problemele cu viza sa.

author avatar
Tudor Borcea
234 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger