Cauta

ROBOR, trucat de banci cu girul BNR

“Robor este aranjat intre banci, este umflat in functie de cotatiile alese de BNR si care stabileste dobanda la care sa se imprumute, cand de fapt ROBOR ar trebui sa se calculeze in functie de tranzactiile intre banci”, avertizeaza senatorul ALDE Daniel Zamfir care  a anunţat ca ii va chema la audieri in Comisia economica a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, şi pe Marius Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei pentru a da explicaţii despre calcularea indicelui Robor.

„Vor fi audieri incepand din 29 ianuarie in care vor fi invitaţi Mugur Isarescu sa prezinte explicaţii şi preşedintele Consiliului Concurenţie şi toţi autorii implicaţi. Am decis sa fac publice aceste informaţii inainte de audiere pentru ca eu consider de interes public deosebit. Vreau sa cer BNR ca de maine sa opreasca acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umfla ratele romanilor. ROBOR este o inţelegere intre bancile comerciale, nu e nicidecum rezultatul unei pieţe libere, este o inţelegere pentru a acoperi pierderile care sunt puse pe spinarea celor care au astazi credite in lei. (…)O sa vedeţi ce diferenţa mare exista intre indicele ROBOR calculat in funcţie de cotaţii. Astazi ROBOR se calculeaza in felul urmator 10 banci sunt alese, apoi timp de 15 minute, ele stabilesc o cotaţie la care se imprumuta ele intre ele. Dupa 15 minute inceteaza procedura de fixing, de stabilire a ROBOR, dupa care in cursul zilei se continua procedura de imprumut intre banci.

Isarescu chemat sa dea explicaţii

Veţi vedea ca atunci cand se stabileşte ROBOR bancile, iar dupa acele 15 minute veţi constat ca doband e mult mai mica. De asta spun ca cer BNR ca de maine sa puna capat acestei practic şi prin parghiile pe care le are sa stabileasca ROBOR in funcţie de tranzacţiile care se fac şi nu in funcţie de cotaţii, pentru ca veţi vedea ca sunt banci care coteaza intenţionat la valori mari, doar ca sa ridice acest indice al ROBOR care afecteaza de ani de zile imprumuturile romanilor”, a declarat duminica Damiel Zamfir. Senatorul a mai aratat documente cu date despre  Robor, conţinand declaraţii contradictorii ale guvernatorului BNR, vorbind şi despre un raport al unei investigaţii incepute in 2008 şi incheiate in 2011, insa fara nicio rezoluţie.

Romanii cu credite in franci elveţieni au protestat sub nasul lui Mugur Isarescu

Strada Lipscani a Bancii Naţionale a Romaniei a rasunat de strigatele datornicilor in CHF, oamenii sunt revoltaţi ca instituţia avea cunoştinţa de cesiunile pe care bancile le-au facut cu creditele in franci elveţieni, dar a evitat sa sesizeze instituţii ale statului, precum Agenţia Naţionala de Administrare Fiscala (ANAF) sau Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), sau sa comunice public acest lucru. „Dorim sa atragem atenţia opiniei publice asupra faptul ca cesiunile facute de catre bancile din Romania, in speţa OTP Bank şi Bancpost, au fost facute sub supravegherea Bancii Naţionale a Romaniei. Cu alte cuvinte nu putem sa spunem ca BNR nu avea cunoştinţa asupra acestor cesiuni. (…) Nimeni de la nivel de BNR nu a aratat opiniei publice ca astfel de credite sunt cesionate. Oamenii nu au fost notificaţi, puneau mereu intrebari la banca despre apariţia in contract a unei alte instituţii bancare cu care nu a semnat contractul de credit. In cazul in care BNR s-ar fi sesizat, probabil ca respectivele banci trebuiau sa vina cu capital suplimentar, dar cel mai probabil asta s-a evitat. Oficialii BNR au avut declaraţii contradictorii care au spus, o data, ca aceste clauze abuzive trebuie asumate de catre clienţi, chiar daca ele nu sunt in conformitate cu legea, dar apoi s-au sucit şi au spus ca, pana la urma, clauzele abuzive trebuie scoase din contract, a spus Dorin Tanase, coordonatorul Grupului Clienţilor cu Credite in CHF. Chiar in faţa scarilor bancii centrale protestatarii au strigat “Hoţii, Hoţii”, desfaşurand un banner uriaş pe care era scris „Romania sub teroare bancara”, iar o carte cu acelaşi titlu, conţinand peste 100 de poveşti ale imprumutaţilor, ii va fi inmanata lui Mugur Isarescu. Proteste ale debitorilor cu probleme au mai avut loc in faţa ANPC, dar şi la sediul central al OTP Bank.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version