AcasăNewsRiscurile contraceptivelor orale: diabet, cancer, infarct, deces

Riscurile contraceptivelor orale: diabet, cancer, infarct, deces

Anticonceptionalele orale sunt prezentate de cele mai multe ori ca o metoda contraceptiva inofensiva, dar au numeroase efecte secundare. Nu orice femeie poate utiliza contraceptive orale, iar solutia ar putea fi contraceptia locala.

Femeile care sufera de migrene cronice nu ar trebui sa utilizeze contraceptive orale

Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen si progesteron sintetic. Efectul contraceptiv este datorat inhibarii ovulatiei. De asemenea, modifica invelisul intern al uterului, denumit si endometru, facand implantarea putin probabila si ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin, ingreunand, astfel, trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine.

Riscuri

Exista insa numeroase efecte secundare care au fost si sunt asociate cu contraceptive orale: sangerare intermenstruala, amenoree post-medicatie, modificari ale secretiei cervicale, anumite infectii vaginale (candidoza), sensibilitate, durere, marire, secretie la nivelul sanilor, greata, voma, eritem, urticarie, disconfort al corneei in cazul in care se folosesc lentile de contact, dureri de cap, migrene, modificari ale starii psihice, retentia lichidelor, modificari ale greutatii corporale. Utilizatoarele au mentionat si alte efecte neplacute: contactele sexuale dureroase, orgasmele diminuate in intensitate sau inexistente sau scaderea libidoului. Contraceptivele orale pot determina si efecte adverse severe: colelitiaza, icter colestatic, tromboza, cresterea tensiunii arteriale, migrene, toleranta redusa la glucoza.

Pericol de boli grave

Conform celor mai recente studii se constata o rata semnificativ crescuta a deceselor prin efectele secundare cardiovasculare si cerebrovasculare, mai ales infarct cardiac si hemoragii cerebrale, in cazul femeilor ce folosesc anticonceptionale orale fata de cele ce nu folosesc aceste contraceptive. Dr. Adriana Constantin, medic primar medicina generala si planificare familiala – contraceptie la Centrul de planificare familiala si contraceptie de la Maternitatea Panait Sarbu, precizeaza ca riscul administrarii contraceptivelor orale creste semnificativ o data cu inaintarea in varsta si la femeile fumatoare, in special dupa varsta de 35 de ani si mai ales in cazul utilizarii pilulelor ce contin estrogen. „Riscurile pentru sanatate sunt foarte mari si anume: tromboze, accidente vasculare si infarct miocardic, boala coronariana ischemica, boli cardiace valvulare complicate, cancer hepatic, boli hepatice active, cancer de san, diabet zaharat insulino-dependent cu complicatii”, a precizat dr. Adriana Constantin.

Contraindicatii

Medicii nu recomanda utlizarea contraceptivelor orale daca:

–         ati avut o tromboza venoasa profunda (cheag de sange intr-o vena), accident vascular cerebral sau atac de cord in antecedente,

–         aveti probleme hepatice,

–         suferiti de anumite tipuri de migrena,

–         aveti peste 35 de ani,

–         sunteti fumatoare,

–         ati avut cancer de san,

–         aveti sangerari neobisnuite la nivel vaginal,

–         alaptati,

–         aveti indicele de masa corporala ridicat,

–         aveti hipertensiune arteriala, diabet zaharat, colesterol ridicat, boli de inima care afecteaza valvele inimii, boli de ficat active, lupus, un istoric familial de tromboze,

–         va aflati in tratament cu alte medicamente: antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice sau anticonvulsive.

Daca v-ati regasit in oricare dintre aceste situatii, ar fi indicat sa luati in calcul si alte metode contraceptive. Specialistii recomanda folosirea unei metode de contraceptie locala, sub forma de capsule sau crema aplicata local.

author avatar
Arpad Dobre
371 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger