AcasăNewsRiscuri pentru PIIGS - tarile falimentare ale UE

Riscuri pentru PIIGS – tarile falimentare ale UE

Grecia este facuta raspunzatoare pentru criza care a urmat in UE dupa intrarea in incapacitate de plata a statului elen

In absenta unei uniuni politice si fiscale, criza datoriilor suverane din Europa continua sa reprezinte o imare problema pentru  pietele financiare.

Grecia este facuta raspunzatoare pentru criza care a urmat in UE dupa intrarea in incapacitate de plata a statului elen

Un studiu efectuat de analistii bancii elvetiene UBS aduce „la zi” criza datoriilor din Europa, fixandu-si in mod deosebit atentia pe Grecia, Italia, Irlanda, Portugalia si Spania, reunite sub acronimul oarecum jenant PIIGS (in traducere libera –purcei). Analiza pune accent pe sustenabilitatea platii datoriilor, situatia economica si pasii de urmat pentru „purcei”.

Grecia, sub spectrul parasirii zonei euro

Datoria Greciei. Aceasta este de departe imposibil de sustinut de catre stat, iar tara are nevoie de mai multe „haircuts” (taieri) ale creditelor. Pentru ca Grecia sa tina cat de cat sub control datoria, aceasta ar trebui redusa cu 70%, cred analistii UBS. Acestia avertizeaza ca un nou puseu al incapacitatii de plata ar putea aparea pana la sfarsitul anului acesta sau in prima parte a lui 2013.

Situatia economica. Grecia va consemna continuarea recesiunii, pentru al cincilea an consecutiv, iar perspectiva este incerta si depinde integral de politicile care vor fi implementate de noul guvern de la Atena. Intarzierea  aplicarii acestora va duce la noi masuri de austeritate si o scadere a PIB-ului.

Ce este de facut? Coalitia aflata la guvernare trebuie sa cada de acord cu Troica (FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana) pentru lansarea celui de-al doilea  „bailout” (sprijin financiar). Riscul de iesire din zona euro este de asteptat sa revina pana la sfarsitul acestui an, daca Troica va dori mai multe masuri de reforma, iar Grecia nu le va lua.

Economia Irlandei va creste cu 2% in 2013

Situatia datoriilor.  In Irlanda au inceput sa apara semne ale stabilizarii, iar probabilitatea intrarii in incapacitate de plata este mica. Datoria publica a Irlandei este, potrivit  Finance Dublin, de peste 130 de miliarde de euro, si se va stabiliza la 115% din PIB in 2013.  Autoritatile de la Dublin vor testa piata creditelor in acest an, cand vor incerca sa vanda titluri de trezorerie, iar anul viitor vor lansa si bonduri de stat.

Situatia economica. Irlanda depinde in mare masura de exporturi, iar acestea – de schimbarile din economia zonei euro. Analistii UBS prognozeaza o crestere a PIB de 2%, dar dezechilibrul macrostabilitatii UE poate periclita aceasta estimare.

Pasi de urmat? Irlanda ar trebui sa se rezume la a lansa pe piata titluri de trezorerie in aceasta toamna si la a atinge tintele de reducere a datoriilor. Riscul de contagiune din partea Greciei este mai putin pronuntat pentru Irlanda ca pentru Spania, Portugalia sau Italia.

Italia va evita colapsul in 2013

Analistii UBS afirma ca Italia nu va intra in incapacitate de plata nici anul viitor, nici in urmatorii patru ani. Datoria sa externa , care a depasit 2.030 de miliarde de euro, se va „stabiliza” la 120% din PIB, dar ar putea exploda, in cazul in care masurile de austeritate (taierea unor cheltuieli bugetare si a pensiilor, scumpirea carburantilor etc, fara majorarea taxelor) initiate de seful guvernului italian, Mario Monti, vor fi abandonate.

Situatia economica. Economia italiana urmeaza sa se contracte cu aproape 2% in acest an, sustin analistii UBS. Sacestia estimeaza ca, desi putin probabil, este posibil ca economia italiana sa inregistreze o crestere de 0,2% anul viitor, pe fondul austeritatii dar si a reducerii exporturilor. Cu toate acestea, analistii UBS sunt mai optimisti in privinta Italiei, decat a Spaniei, datorita sectorului privat italian puternic si a diferentei scazute intre imprumuturile si depozitele bancare.

La ce sa ne asteptam? Deocamdata nu se intrevede vreo cerere din partea Italiei pentru obtinerea unui sprijin financiar de la UE. Analistii avertizeaza insa ca eventuale noi presiuni ar putea aparea in cazul in care autoritatie de la Roma „indulcesc” masurile de austeritate, pe fondul scaderii increderii in guvernul Monti. Italia va avea de suferit si in cazul unui „Grexit”, deoarece conturile bancare ale italienilor s-ar muta in alte tari, probabil in Elvetia.

Portugalia are nevoie de al doilea ajutor financiar

Situatia datoriilor. Fara continuarea sprijinului financiar din partea FMI si a UE, exista  o mare probabilitate ca Portugalia sa intre in incapacitate de plata, din cauza datoriilor. Acestea sunt pe o „panta exploziva”, cred analistii UBS, care sustin ca datoria tarii se va ridica la 120% din PIB in 2013.

Situatia economica. Produsul Intern Brut real al Portugaliei va scadea in acest an cu 3,2%. Austeritatea fiscala ar putea fi redusa in 2013, dar incertitudinile privind continuarea programului financiar initiatr cu UE si FM (care expira in 2014) ar putea avea efecte negative in plan econonomic.  In plus, scaderea cererii din partea Spaniei va reduce exporturile Portugaliei, asa ca PIB-ul acestei tari va scadea cu 1,5% in 2013.

Pasi de urmat. Portugalia va cere un nou sprijin financiar,  „amendat” de autoritatile de la Lisabona cu mai putine constrangeri bugetare. Imprumutul ii este absolut necesar pentru a acoperi deficitul bugetar si lipsa finantarilor care, inaintea crizei, erau acoperite prin vanzarea de bonduri de stat. Cu toate acestea, tara va avea nevoie de taieri notabile ale datoriilor fata de creditori, pentru a putea reveni la un nivel sustenabil al platii imprumuturilor.

Austeritate si scadere economica de 1,3% in Spania

Situatia datoriilor.  Analistii UBS nu intrevad intrarea Spoaniei in incapacitate de plata in urmatorii cinci ani. Ei considera insa ca este absolut necesara reducerea deficitelor structurale, pentru stabilizarea pe termen lung a nivelului datoriilor la 90% din PIB.

Situatia economica. Economia a fost „stoarsa” de „bula imobiliara”, prabusirea creditarii, scaderea atractivitatii pietei bondurilor de stat si a austeritatii fiscale. Conditiile economice actuale nu sunt deloc propice, iar nivelul cerditelor neperformante este foarte ridicat (peste 50%, sustin unii analisti). In plus, se intrevede continuarea austeritatii si in 2013, ceea ce ii face pe analistii UBS sa anticipeze pentru anul urmator o scadere economica de 1,3% pentru Spania.

Pasi de urmat. Guvernul spaniol va continua sa se finanteze vanzand bonduri de stat pe 10 ani, in pofida costurilor nesustenabile, care depasesc deja 7% pe an. Ratingul de credit al Spaniei este aproape de „junk” (gunoi) si o serie de tendinte economice negative risca sa anuleze programul de ajustare fiscala din aceasta tara.

author avatar
Arpad Dobre
2.188 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger