AcasăNewsRezultatele alegerilor din Franta si Grecia ameninta Romania

Rezultatele alegerilor din Franta si Grecia ameninta Romania

Alegerile din Franta si Grecia au produs agitatie pe bursele internationale

Rezultatele alegerilor din Franta si Grecia au produs efecte negative pe piata de capital din Romania si in lume. Bursa de la Bucuresti a inregistrat scaderi notabile, ca si indicii economici internationali, iar euro se devalorizeaza.

Alegerile din Franta si Grecia au produs agitatie pe bursele internationale

Francezii nemultumiti de Sarkozy si grecii satui de austeritate au votat schimbarea, dar acest demers nu le va imbunatati viata, in schimb o va inrautati pe a concetatenilor din statele UE. Romania a simtit ieri dimineata, deocamdata doar pe pielea detinatorilor de actiuni, ce inseamna, de fapt, aceasta schimbare. La Bursa de Valori Bucuresti, titlurile Fondului Proprietatea au pierdut 1,1%, aproximativ la fel si actiunile SIF (SIF Oltenia era pe minus cu 2,2%), iar cele ale OMV Petrom au scazut 0,8%, in vreme ce actiunile Bancii Transilvania s-au ieftinit cu 2%.

Euro, perdant pe toate pietele lumii

Un alt efect deosebit de grav, care pune in pericol stabilitatea zonei euro si a UE, in general, este caderea euro. Moneda unica a inregistrat pe pietele internationale cel mai scazut nivel al ultimelor patru luni fata de cea americana, ajungand la 1,295 euro/USD, respectiv 1,234 euro/ lira sterlina, cel mai scazut nivel din ultimii trei ani. Bursele internationale au consemnat, la randul lor, corectii negative. Indicele francez Cac 40 a scazut cu 1,1%, DAX-ul german, cu 1,3%, iar la Tokyo, Nikkei a pierdut 2,8%.

Bancile grecesti, in pericol

Bursa de la Atena a inregistrat o scadere de aproape 8% inca de la deschidere. Titlurile Alpha Bank si Piraeus Bank au pierdut 18%, actiunile National Bank of Greece au scazut cu 16%, iar ale EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, au scazut cu 15,5%.

author avatar
Arpad Dobre
248 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger