AcasăNewsRevolta unui medic: Serviciul de urgenţă este bolnav

Revolta unui medic: Serviciul de urgenţă este bolnav

În medie 150-170 de pacienți se prezintă zilnic la o unitate de primiri urgențe, 5-6 minute alocate unui bolnav, mult stres și multe lipsuri și doar 2-3 medici.  Este radiografia  sistemului de sănătate făcută de un medic care își exprimă astfel revolta față de volumul mare de muncă al personalului  de la urgență.

Medicul Alina Martău, de la UPU Piteşti, a postat, pe pagina sa de socializare, un text prin care prezintă situația reală dintr-o unitate de primiri urgențe unde se prezintă zilnic în medie 150 – 170 de oameni, iar medicii au la dispoziţie doar 5-6 minute pentru un pacient, timpul foarte scurt afectând decizia medicală.

„Lumea nu mai are bunul simţ de altădată, cel puţin în serviciul de urgenţă. În fiecare tură simt cum sănătatea personalului este afectată de stresul şi epuizarea determinată de volumul mare de muncă şi de cadre insuficiente. Este o presiune maximă, mai ales când simultan vin 2, 3 ambulanţe, când paturile sunt pline şi nu ştii cum să mai roteşti pacienţii, ţinând cont de gravitatea lor, când în triaj creşte starea de nervozitate a celor care aşteaptă să fie consultaţi, când… Să examinezi, să investighezi, să tratezi în medie 150 – 170 de pacienţi în 12 ore, în 2-3 medici, nu cred că omeneşte este normal, adică un pacient la 5-6 minute. Fiecare caz are particularităţile lui, iar timpul scurt poate afecta deciziile medicale”, a scris Alina Martău, pe Facebook. Medicul mai arată că ritmul alert în care apar cazurile de urgenţă provoacă nemulţumiri în rândul pacienţilor cu stare de sănătate mai puţin gravă, iar unii dintre ei devin agresivi, adresând ameninţări şi expresii jignitoare personalului medical. Concluzia mesajului este dură: „Serviciul de urgenţă este bolnav”. „Dacă legislaţia privind adresabilitatea la camerele de gardă nu se schimbă, dacă medicina primară nu reuşeşte să mai stopeze acest exod, dacă persoanele aflate sub influenţa alcoolului ar fi puse să plătească, dacă cei agresionaţi fără leziuni majore ar avea mai multă răbdare, poate s-ar mai dezaglomera spitalele. În prezent, dacă ar fi să fac o radiografie serviciului de urgenţă, l-aş declara bolnav. Tratamentul e simplu: modificarea Legii sănătăţii. Viaţa are prioritate!”, a scris, în încheiere, medicul de la UPU Piteşti.

author avatar
Maria Iordache
258 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger