AcasăNewsRevolta petrolistilor de la KazMunaiGas

Revolta petrolistilor de la KazMunaiGas

Muncitorii de la compania KazMunaiGas s-au revoltat impotriva concedierilor operate de conducere. Protestele s-au extins in zona, decretandu-se stare de urgenta.

Greva petrolistilor a luat o turnura violenta

Manifestatiile au inceput vineri la Zhanaozen, cand un grup de muncitori de la compania KazMunaiGas s-a ciocnit violent cu politia, dupa ce acestia au incendiat sediul companiei, masinile acesteia, dar si masini particulare, un hotel si alte cateva cladiri. Politia a tras in protestatari, fiind ucisi peste zece oameni si raniti peste 70. In semn de solidaritate cu grevistii, locuitorii din Shetpe au continuat revolta, mai multi protestatari ocupand liniile ferate si dand foc unui tren de pasageri, dupa ce i-au dat jos pe cei 300 de calatori.

Stare de urgenta

Alte sapte trenuri de pasageri si trei trenuri de marfa au fost blocate de evenimente. Oamenii au atacat fortele de ordine cu cocktailuri explozive si pietre. In cele din urma, politia a tras in protestatari, care erau in jur de 50,, ucigand cel putin o persoana si ranind peste zece. Bilantul oficial de ieri arata 86 de raniti. Presedintele Kazahastanului, Nursultan Nazarbaev, a decretat stare de urgenta pentru 20 de zile in Zhanaozen. Armata si politia au blocat toate drumurile care faceau legatura cu localitatea Shetpe. Trei jurnalisti rusi, care voiau sa intre in  Zhanaozen pentru a transmite stiri, au fost arestati ieri, fara ca autoritatile sa spuna motivele. Cei trei ziaristi sunt Ilia Azar, de la lenta.ru si echipa cotidianului Kommersant, Vladimir Soloviov si Vasili Saposnikov.

author avatar
Adina Mutar
152 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger