AcasăNewsRevelionul pe Glob: Cele mai ciudate traditii si superstitii

Revelionul pe Glob: Cele mai ciudate traditii si superstitii

(foto: facebook)

In aparenta, oamenii din lumea intreaga sarbatoresc noaptea dintre ani la fel: cu artificii, alaturi de prieteni si rude, cu multa muzica, dans si o masa imbelsugata. In realitate, fiecare tara are propriile traditii si superstitii care dau un farmec aparte Revelionului.

 

(foto: facebook)

Desi am fi tentati sa spunem ca romanii, cu imensa lor imaginatie, au inventat toate superstitiile posibile, se pare ca daca am face inconjurul lumii am descoperi destule tari cu credinte la fel de frumoase. Asa ca va invit sa dam o raita, virtual, prin marile tari ale lumii si sa ne aruncam un ochi si in ograda lor, sa vedem cum isi petrec “vecinii” Revelionul.

In Spania, Revelionul se sarbatoreste cu multa grandoare. Dansul este o traditie in Spania. In seara de Revelion, in orase mari ca Madrid sau Barcelona, oamenii ies pe strazi si danseaza pana in zori, costumati in culori vii si tinute stralucitoare, la petrecere fiind lansate sute de artificii.Spaniolii mananca 12 boabe de struguri la fiecare bataie a ceasului cand se apropie miezul noptii. Fiecare boaba aduce noroc pentru fiecare luna a anului urmator.

Pentru italieni seara dintre ani este doar un nou pretext de petrecere si bucurie galagioasa. Oamenii poarta haine noi in ultima seara din an si fac schimb de daruri intre ei. Sunt foarte atenti ce ofera celor dragi caci cadourile de Revelion sunt un simbol al norocului din noul an. Se spune ca aduc noroc: dulciurile, fagurele de miere, aurul, argintul, monedele si lampile.

(foto: realitatea)

Mesele rusesti de an nou contin carne si cartofi. Cel mai cunoscut obicei este acela de a decora un copac numit ‘Novogodnaya Yolka’ care este impodobit ca un brad de craciun. Are in el dulciuri si in varf o stea stralucitoare. Pregatirile Revelionului la rusi incep de la jumatatea lunii decembrie si strazile sunt decorate cu jucarii, steaguri, postere si multe lumini. Rusii cred cu tarie ca orice dorinta isi vor pune in noaptea dintre ani, se va implini. Pentru asta, ei isi scriu dorinta pe o hartie, asteapta sa se faca ora 12 si apoi o ard la lumina lumanarii. Apoi pun aceasta cenusa in paharul cu sampanie pe care il beau cu totul.

In Germania, un obicei mai putin cunoscut este jocul lor special de an nou: ei arunca plumb topit in apa rece ca sa li se arate viitorul in functie de forma pe care o ia plumbul intarit in apa. Daca plumbul ia forma de inima sau de inel, semnifica o nunta, daca ia forma de vapor inseamna calatorii iar daca ia forma unui purcel reprezinta noroc la multa mancare.

Danezii isi pastreaza farfuriile de care nu mai au nevoie, pe durata unui an intreg, ca sa le sparga in dreptul usilor caselor de Revelion. Potrivit traditiei, cu cat mai multe farfurii ai spart, cu atat mai multi prieteni vei avea in noul an.

(foto: infoturism)

La greci data de 1 ianuarie este cea mai importanta zi an, tot atunci sarbatorindu-se si Sfantul Vasile, cel care aduce cadouri la copii. In Grecia, de Craciun nu se ofera daruri si nici nu vine Mos Craciun. In ziua de 31 decembrie se face o paine speciala de an nou, la a carei preparare participa toti membrii familiei. Se baga un banut in aluatul painii care se spune ca va aduce noroc si avere in anul urmator. Painea dulce se imparte tuturor.

Chinezii dau petreceri de Anul Nou, care tin intre 10 si 15 zile, de la care nu lipsesc artificiile, tobele si cimpoaiele, care au rolul atat de a alunga spiritele rele cat si de a atrage norocul. Oamenii isi ofera unul altuia plicuri rosii in care au pus monede de aur ca simbol al prosperitatii. Anul nou traditional la chinezi se bazeaza pe calendarul lunar si poate sa pice intre 1 ianuarie si 19 februarie

In America, un simbol al trecerii dintre ani este celebra locatie Times Square din New York unde americanii se aduna cu zecile de mii ca sa intampine noul an. Ceilalti americani privesc acest moment de acasa, de la televizor alaturi de cei dragi. Totul in jurul lor, oriunde s-ar afla, este excesiv de decorat si colorat.Se presupune ca fasolea din boabe negre este norocoasa asa ca ea este gatita in prima zi din noul an in felurile moduri.

Brazilienii sarbatoresc Revelionul cu mare fast. Oameni de pretutindeni li se alatura ca sa intampine noul an in stilul brazilian. Cele mai populare locuri raman plajele din Copacabana sau Rio de Janeiro. Lumea mananca linte si orez, ca mancaruri traditionale de an nou ca sa aiba noroc si prosperitate in viitor.

Oricate superstitii ati avea legat de seara dintre ani, si oriunde, in lume, v-ati afla, va uram o petrecere de Revelion asa cum va doriti. La multi ani!

author avatar
Alina Costache
1.146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger