AcasăNewsReuniunea G 20 deschide, oficial, razboiul valutar

Reuniunea G 20 deschide, oficial, razboiul valutar

Printre greii G 20 de la Moscova s-au numarat Christine Lagard, Ben Bernanke si Wolfgang Schauble

Dupa ce tot mai multe banci centrale si-au devalorizat „pe sest” monedele in ultimii ani, reprezentantii G 20 au dat unda verde razboiului valutar, in care castiga statul care isi depreciaza banii si vinde mai multe marfuri.

Printre greii G 20 de la Moscova s-au numarat Christine Lagard, Ben Bernanke si Wolfgang Schauble

Yenul japonez s-a tot devalorizat de-a lungul ultimului deceniu, dar a scazut in mod mai abrupt in ultimii doi ani, cand a consemnat o depreciere de aproximativ 20% fata de dolarul SUA si de moneda unica. Reprezentatii G 20 prezenti la Reuniunea de la Moscova au admis ca demersul Japoniei este corect, intrucat tiparirea de bani pe banda rulanta – metoda atat de draga Fed-ului american – poate asigura crestere economica. Cel putin acesta a fost argumentul celor prezenti la Moscova, printre care sefa FMI, Christine Lagarde, ministrul german al finantelor, Wolfgang Schauble si, binenteles. seful Fed, Ben Bernanke, care avizeaza tiparirea a peste 85 de miliarde de dolari lunar. Insusi seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat la inceputul saptamanii ca aprecierea monedei unice pune in pericol statele zonei. Asadar, urmeaza ca euro si dolarul SUA sa deschida „ostilitatile” in cea ce tot mai multi analisti numesc Razboiul Valutelor.

Devalorizare = relansarea comertului mondial

Potrivit analistilor financiari de la Admiral Markets, produsele  de export ale unei tari sunt exact ca marfa din raftul unui magazin – cand moneda scade, scade si pretul produselor, iar vanzarile cresc. Daca un magazin scade pretul, si celelalte sunt nevoite s-o faca, iar prima unitate este obligata sa reduca pretul din nou, pentru a ramane in avantaj. Operatiuinile acestea „flirteaza” cu falimentul, asa cum s-a intamplat, de altfel, si in razboiul valutar al anilor ’30, avand ca rezultat Marea Recesiune. Oare ne mai paste o noua criza mondiala sau un razboi mondial real?

author avatar
Arpad Dobre
153 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger