AcasăNewsRetrogradarea Erste, Raiffeisen si UniCredit indatoreaza Romania

Retrogradarea Erste, Raiffeisen si UniCredit indatoreaza Romania

Seful Erste, Andreas Treichl, a delarat in repetate randuri ca este foarte multumit de activitatea BCR si de profiturile de pe urma acestei subsidiare

Moody’s a retrogradat Erste, Raiffeisen si UniCredit Bank Austria, considerandu-le vulnerabile fata de conditiile economice din Romania. Cea mai expusa este Erste, al carei rating a fost scazut cu doua trepte.

Seful Erste, Andreas Treichl, a delarat in repetate randuri ca este foarte multumit de activitatea BCR si de profiturile de pe urma acestei subsidiare

Bancile austriece cu subsidiare in Europa de Est au fost avertizate inca de anul trecut de catre Banca Austriei sa-si reduca expunerea  pe tarile din zona, inclusiv Romania. Aceasta pentru ca eventualele probleme economice din regiune sa nu influenteze financiar bancile respective si sa nu atraga reducerea ratingului de tara pentru Austria. Niciuna dintre bancile respective nu si-a redus expunerea, fiecare fiind multumita de profiturile mari obtinute la noi. Toate bune, dar problema Romaniei este faptul ca trei banci-mama ale unor institutii financiare de top din Romania  – BCR, UniCredit si Raiffeisen – au fost retrogradate. Am solicitat o pozitie oficiala din partea Erste Group, dar reprezentantii bancii n-au catadixit sa dea vreun raspuns si nici celelalte institutii nu au facut-o.

Efecte dure pentru tara noastra

Efectele acestor retrogradari ( Erste, la „A3”, Raiffeisen, la „A2”, ambele cu perspectiva negativa, iar UniCredit Bank Austria , la „A3”) ar putea fi cel putin ingrijoratoare pentru Romania, care si-ar putea vedea redus ratingul de tara, din cauza scaderii calificativelor bancilor straine cu subsidiare romanesti. Daca la aceasta se mai adauga si o previzibila reducere a activitatii acestor subsidiare, pentru ca bancile-mama sa se consolideze si sa-si imbunatateasca ratingul, viitorul nu va suna deloc bine pentru Romania. Tara noastra achita oricum din imprumuturi externe mai toate cheltuielile bugetare (salarii, pensii, alocatii etc.), iar daca va fi retrogradata, aceste credite se vor scumpi, crescand si mai mult factura datoriei externe, care a depasit deja 100 de miliarde de euro.

author avatar
Arpad Dobre
203 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger