AcasăNewsRetrocedarile, sistate cu voie de la CEDO

Retrocedarile, sistate cu voie de la CEDO

Autoritatile din Romania au sistat in acest an platile si retrocedarile fostelor imobile nationalizate si au obtinut si o amanare de la CEDO pentru modificarea legii din domeniu.

Data-limita de modificare a legii privind retrocedarile era 12 iulie 2012, iar Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a acceptat cererea  guvernului de prelungire cu noua luni a termenului respectiv, adica pana in aprilie 2013.

Ministrul justitiei, Titus Corlatean, sustine retrocedarea in bani a proprietatilor nationalizate, daca exista bani la buget

Ministrul justitiei, Titus Corlatean, a precizat ca executivul va analiza variantele de modificare a legii si va lansa in toamna o dezbatere publica in acest sens.  „Trebuie o varianta care sa asigure o justa depagubire, dar si solutii realiste care sa poata fi suportate de la bugetul de stat”, a mentionat Corlatean.

Modificari propuse

Autoritatile au anuntat anterior ca vor sa modifice legea respectiva, iar printre propuneri se numara:

–         limitarea despagubirilor la 15% din valoarea reala a bunului;

–         plata, esalonata pe o perioada de10-12 ani;

–         eliminarea retrocedarilor in natura.

Costuri estimate

Fostul ministru de finante, Bogdan Dragoi, preciza in primavara ca in cazul in care proprietatile s-ar restitui integral in bani, statul ar trebui sa scoata de la buget echivalentul a 16 miliarde de euro. Din aceasta suma, peste 50% ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

author avatar
Arpad Dobre
225 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger