AcasăNewsUPDATE: Nelu Iordache a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile

UPDATE: Nelu Iordache a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile

UPDATE: La aproximativ sapte ore de cand Nelu Iordache s-a prezentat la Tribunalul Bucuresti, magistratii au hotarat arestarea preventiva a omului de afaceri pentru 29 de zile. Mandatul este executoriu, dar nu definitoriu si irevocabil, putand fi atacat la Curtea Tribunalului Bucuresti.

Avocatul lui Nelu Iordache a incercat sa-i convinga pe judecatori ca nu este vorba despre deturnare de fonduri si ca acele investitii au fost facute inainte ca Nelu Iordache sa primeasca bani de la UE. Decizia judecatorilor a venit la scurt timp de la expirarea  ordonantei de retinere a afaceristului

„Regele asfaltului”, Nelu Iordache, a fost retinut, sambata seara,  pentru 24 de ore. Omul de afaceri a fost adus duminica dimineata in fata Tribunalului Bucuresti, unde magistratii analizeaza cererea procurorilor DNA de arestare preventiva, pentru 29 de zile.

Ordonanta de retinere este valabila pana duminica ,la ora 18:00.  Dosarul in care este anchetat Nelu Iordache vizeaza lucrari publice efectuate de firma Romstrade, al carei administrator este, la care s-a folosit si finantare din parte UE. Procurorii DNA au inceput urmarirea penala a afaceristului pentru infractiuni de schimbare, fara respectarea prevederilor legale a destinatiei fondurilor europene, utilizare cu rea credinta a creditului societatii si spalare de bani, toate in forma continua.

Iordache a petrecut seara de joi spre vineri la sediul DNA, iar anchetatorii au ridicat in cursul saptamanii documente si calculatoare atat de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, cat si de la sediul companiei Romstrade. Potrivit unui raport al Departamentului de Lupta Antifrauda, omul de faceri si-a cumparat un avion cu banii primiti pentru constructia autostrazii Arad-Nadlac. Nelu Iordache a motivat ca ar fi facut aceasta achizitie pentru a transporta muncitorii de la Bucuresti la Arad. O alta parte din bani a fost destinata achizitionarii unor terenuri pe care urma sa se construiasca un eroport privat. „Regele asfaltului” este anchetat pentru o deturnare de fonduri de 6 milioane de euro, bani care ar fi trebuit folositi la construirea primului tronson al autostrazii Arad-Nadlac.

CNADNR a reziliat pe 22 noiembrie contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii, motivul invocat fiind întârzierea lucrărilor.

Nelu Iordache are o avere estimata la aproximativ 150 de milioane de euro. De-a lungul timpului, procurorii DNA au deschis împotriva acestuia mai multe anchete de coruptie. Ei au investigat modul in care Iordache a fost sprijinit de directori ale unor societati de stat, sefi de la Fisc sau din ministere. Primele anchete deschise pe numele lui Iordache au inceput in 2006 si vizau modul in care Romstrade SRL si Blue Air beneficiau de sprijinul Elenei Slav Spoiala- director executiv adjunct la Directia Generala a Finantelor Publice Giurgiu. Existau indicii de evaziune fiscala dupa ce s-au descoperit cheltuieli fictive in contabilitate, pentru a diminua impozitul pe profit.

author avatar
Alina Costache
324 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger