Cine nu își amintește de anii de dinaintea pandemiei, când de 1 decembrie oamenii ieșeau din casă să se plimbe, să asculte concerte de muzică populară și, de ce nu, să mănânce tradiționala și gustoasa fasole cu ciolan.
Chiar dacă lucrurile s-au mai schimbat, din cauza problemelor aduse de noul coronavirus, iar evenimentele cu public s-au tot restrâns, în încercarea de a se limita răspândirea COVID-19, nu sunt puțini cei care se gândesc să nu rateze momentul și să mănânce, de Ziua Națională, un astfel de preparat tradițional.
Și ce să fie mai simplu decât să prepare acasă câteva porții de fasole cu ciolan! O rețetă la îndemână, cu ingrediente ușor de procurat, în cazul în care nu le aveți deja acasă.
Iată de ce ingrediente aveți nevoie, conform rețetei prezentate de retetepractice.ro:
- 1/2 kg fasole boabe
- 1 buc ciolan afumat (de cca 1 kg)
- 1 morcov
- 2 cepe medii
- o conservă roșii cuburi
- 2 linguri bulion
- 3 frunze dafin
- 1 legătură mărar
1 - /2 linguriță cimbru
- sare
- piper
- boia de ardei dulce
Cum se prepară
1. Fasolea se alege, se spală și se lasă în apă de seara, până a doua zi. Când se pune la fiert, în apă suficientă și cu un pic de sare. După ce clocotește apa, aceasta se schimbă cu altă apă fiartă în prealabil. Procedeul se repetă de alte două ori, pentru ca fasolea să fie cât mai puțin indigestă.
2. După ultima tură de apă schimbată, se poate adăuga ciolanul. Cratița se lasă la foc mic, având capacul pus, timp de două ore.
3. Cu 30 de minute înainte de final, se scoate ciolanul din cratiță și se adaugă peste fasole morcovul ras, ceapa tocată mărunt, precum și foile de dafin și condimentele.
4. Fasolea se lasă să fiarbă. Cu 5 minute înainte de a opri focul, se adaugă roșiile cubulețe, bulionul, dar și mărarul tocat mărunt. Se pune în cratiță carnea desprinsă de pe ciolan – pe care o puteți lăsa în bucăți mai mari sau tăiată în cuburi potrivite ca mărime.