AcasăNewsRețetă de cafea cu unt. Este ultima „fiță” în dietă și nutriție

Rețetă de cafea cu unt. Este ultima „fiță” în dietă și nutriție

sursa foto: romaniatv.net

Cei mai mulți își încep dimineața cu o ceașcă sau o cană de cafea. Cu lapte sau fără, cu zahăr sau nu, uneori și cu scorțișoară, pentru un plus de aromă aparte.

Există, însă, și o altă tendință. Aceea de a pune în ceașca de cafea niște… unt. Dacă tot e „servită” dis de dimineață, la micul dejun, cafeaua poate ajunge să „împrumute” untul ce se folosește, de obicei, pe pâine, la un sendviș sau când e vorba de o felie de pâine cu gem ori dulceață.

Așadar, se poate spune că untul își găsește loc și în cănile de cafea. Motivul? Presupusele sale beneficii de ardere a grăsimilor. E un gest nu tocmai tradițional pentru cei mai mulți, dar, de ceva vreme, pare să fi devenit tot mai „de fiță” când vine vorba de dietă.

E, totuși, sănătoasă o astfel de idee ce poate fi considerată deja o altă tendință în materie de nutriție? Iată câteva informații despre potențialele beneficii pentru sănătate, dar și dezavantajele adăugării de unt în cafea, astfel încât să decideți dacă vă „raliați” sau nu acestei tendințe tot mai la modă.

CITIȚI ȘI: Încă o fiță la Cluj: cafeaua cu foiță de aur. Prețul halucinant cu care se vinde o ceașcă

De ce pun unii unt în cafea dimineața?

Cafeaua cu unt este o băutură care constă în cafea preparată, unt nesărat și trigliceride cu lanț mediu (MCT), un tip de grăsime ușor de digerat, potrivit stiripesurse.ro.

Cafeaua cu unt este adesea consumată în loc de micul dejun de către cei care urmează o dietă keto. E vorba despre un regim alimentar bogat în grăsimi și sărac în carbohidrați.

Cum se poate prepara o cafea cu unt:

Prepară aproximativ 1 cană (8237–355 ml) de cafea.

Adaugă 1-2 linguri de ulei de cocos.

Adaugă 1-2 linguri de unt nesărat sau un tip de unt mai scăzut în lactoză.

Amestecă toate ingredientele într-un blender timp de 20-30 de secunde, până ajung să capete o textură a unui latte spumos.

Pe lângă conținutul său ridicat de grăsimi, cafeaua cu unt conține și alți nutrienți importanți, și anume vitamina A. Vitamina A este o vitamină necesară pentru sănătatea pielii, funcția imunitară și sănătatea ochilor.

Cei care susțin ideea cafelei cu unt spun că aceasta suprimă foamea și te ajută să slăbești, ajutându-te să mănânci mai puțin.

Având în vedere că această cafea cu unt conține o cantitate mare de grăsimi, poate crește senzația de sațietate.

Mai exact, uleiul de cocos din cafeaua cu unt este o sursă bogată de MCT, un tip de grăsime care poate promova senzația de sațietate mai mult decât trigliceridele cu lanț lung (LCT) găsite în alte alimente bogate în grăsimi, cum ar fi uleiurile, nucile și carnea, potrivit aceleiași surse.

Mai mult, se crede că o cafea cu unt oferă energie constantă, de lungă durată, fără o scădere a zahărului din sânge. În teorie, deoarece grăsimea încetinește digestia, cofeina din cafea este absorbită mai lent și oferă energie de durată mai lungă.

Totodată, se spune că inedita cafea cu unt crește claritatea mentală și îmbunătățește funcția cognitivă.

Dezavantajele cafelei cu unt

Pe de altă parte, e de avut în vedere că, totuși, cafeaua cu unt nu reprezintă o modalitate echilibrată de a începe ziua.

Înlocuirea unui mic dejun hrănitor cu cafea cu unt înlocuiește mulți nutrienți importanți. În plus, consumul băuturii față de un mic dejun tipic adaugă probabil un număr semnificativ de calorii inutile, potrivit aceleiași surse.

Totodată, cantitatea mare de grăsime din cafeaua cu unt poate provoca disconfort stomacal. Și poate duce la probleme gastrointestinale, cum ar fi balonarea și diareea, mai ales dacă nu sunteți obișnuiți să consumați cantități mari de grăsimi.

În plus, cafeaua cu unt conține o cantitate semnificativă de colesterol.

author avatar
Andrei Coman
1.635 afisari

2 COMENTARII

  1. Tin Keto de 4 ani si dimineataeste bautura cu acare incep ziua, cafeaua cu o lingurita de unt si o lingurita de unt de cocos. Tine de foame si da suficienta energie pana la pranz, am slabit 30 de kg cu keto in cca. 6luni, de la 127kg la 97kg si o inaltime de 1,90m.
    Toate ironiile pe care incearca in mod nereusit sa le strecoare Andrei Coman cu cafeaua lui de (8237–355 ml) si neincrederea lui in keto nu fac decat sa dovedeasca o precare cultura si acomodare/ajustare la noile practici din medicina moderna ce au divortat de medicina lui Rockefeller.
    Nu este locul aici sa dau lectii lui Andrei dar si el ar trebui sa se abtrina de la comentarii care il depasesc.
    Am urmarit si intradevar am aobservat ca in Romania keto nu se recomanda si nu se aplica in mod corect si atunci Andrei Coman ar avea o scuza cu ironiile lui la asa zisa dieta Keto romaneasca. Cat despre colesterol Adrian nu are nici o scuza, colesterolul nu face necazuri, ci apare sa rezolve necazurile cauzate de alte probleme si nu aparitia lui in organism in placi pe artere ar fi o probelma.
    Medicina romaneasca nu se aliniaza usor cu noua miscare ce vrea sa iasa din tiparele lui Rockefeller si ale Pharma.
    Pacat am avut o scoala buna de medicina dar si asta pe langa alte scoli s-a dus …

    • Ma bucur ca ați dat replica acestui articol superficial și nedocumentat suficient. Și eu beau cafeaua la fel de ani de zile. Asa ca nu e chiar o fiță nouă. Îmi folosește și analizele făcute anual, la fel ca și cantarul, arata ca merita ținut regimul keto. Doar asa, în treacăt, cum crede autorul ca o longurita de unt e mai calorica decât un mic dejun întreg, cu grăsimi și carbohidrați laolaltă?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger