AcasăNewsRetelele sociale, in banca acuzatilor

Retelele sociale, in banca acuzatilor

Ironia sortii, Internetul l-a ajutat pe David Ali Sonboly sa-si convoace victimele si sa-si cumpere arma

Instrument de informatii in timp real, social-media este si un teren fertil pentru pregatirea unor orori de genul tragediei din Munchen, unde David Ali Sonboly a ucis 9 persoane si a ranit 35.

Ironia sortii, Internetul l-a ajutat pe David Ali Sonboly sa-si convoace victimele si sa-si cumpere arma

Asa cum se stie, tragatorul si-a atras victimele in capcana cu ajutorul unui cont Facebook, pentru a le invita la un restaurant McDonalds, unde a deschis focul orbeste, cateva ore mai tarziu. David a utilizat un profil feminin (Selina Akim), suspendat acum de Facebook. Internetul a fost un instrument util pentru politie, gratie social-media politia a putut comunica cu oamenii in timp real, multiplicandu-si mesajele de alerta (pe Facebook si Twitter) dupa ce primele focuri au putut fi auzite. Solidaritatea pe Internet a permis, gratie #offenetür (poarta deschisa)) indicarea locurilor sigure pentru persoanele aflate pe strazi in momentul atacului, in conditiile in care transportul in comun era oprit. Insa in haosul provocat de atac, autoritatile au trebuit sa faca fata unei pleiade de zvonuri alarmiste pe Internet, zvonuri ce au evocat mai multe atacuri simultane in Munchen, suspecti inarmati care circulau cu o masina, situatii in care fortele de ordine au fost nevoite sa mobilizeze oameni, de teama unor atacuri teroriste. De aici si teroarea care a pus stapanire pe oras. Ironia sortii, chiar politia a contribuit la alimentarea rumorilor, afirmand pe retelele sociale ca suspecteaza pista terorista si cauta trei suspecti inarmati, in acelasi timp cerand internautilor ”sa nu alimenteze speculatiile”. ”Astazi, in epoca retelelor sociale, cantitatea si momentul livrarii informatiilor nu sunt controlate de politie, ci de oameni, iar deseori politia este ajutata de fotografiile si materielele video realizate de persoane private”,  a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere. La Munchen, materiale video realizate de amatori l-au aratat pe David in timp ce deschidea focul, permitand o semnalare rapida. ”Dar este evident ca, atunci cand unele zvonuri se raspandesc, aceasta nu controbuie la o evaluare corecta a situatiei”, a adaugat ministrul.  Si tot de pe Internet (deep-web) David Ali Sonboly si-a cumparat arma semiautomata (Beretta) , a informat ministrul bavarez de Interne, Joachim Herrmann, care a indicat ca tanarul planuia atacul de un an.

Chiar daca Germania are una din cele mai restrictive legi din Europa privind obtinerea unui permis de port arma si achizitionarea unei arme de foc, vanzarile de arme individuale au cunoscut cresteri importante in ultima vreme, in special datorita afluxului masiv de emigranti pe teritoriul tarii.

author avatar
Tudor Borcea
116 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger