AcasăNewsRetea de contrabanda la Vama Siret, condusa de un PREOT

Retea de contrabanda la Vama Siret, condusa de un PREOT

DNA Suceava a inceput urmarirea penala pe numele a aproape 40 de persoane acuzate de luare de mita si abuz in serviciu.

DNA a inceput urmarirea penala intr-un dosar de coruptie la Vama Siret, in care sunt implicati 32 de vamesi si politisti de frontiera, un consilier de la Directia Operatiuni Vamale Iasi si sase traficanti de tigari.  Procurorii spun ca gruparea era coordonata de un preot din Botosani.

Reteaua ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 1,5 milioane de lei, arata Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat de presa. In perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, preotul parohiei din localitatea Candesti, judetul Botosani, Horga Dumitru, a initiat si coordonat activitatea de contrabanda cu tigari din Ucraina a unei retele, care se ocupa cu introducerea unor cantitati de tigari ce depaseau plafonul admis de Regulamentul Vamal.

Grupul infractional a ajuns sa fie cunoscut de lucratorii politiei de frontiera, dar si de lucratorii vamali din cadrul Biroul Vamal Siret. Astfel, acestia beneficiau de un tratament preferential la trecerea prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret. Ei ofereau „atentii” celor aflati in serviciu, precum „comisioane” de 50 de lei oferite politistului de frontiera care era de serviciu si se ocupa de controlul documentelor si de 100 de lei vamesului care efectua controul pe sensul de intrare in tara.

Pentru a-si asigura monopolul distributiei de tigari din Ucraina pe raza judetului Botosani, precum si pentru a majora cantitatile de tigari ce urmau a fi trecute prin Vama Siret si implicit castigurile realizate din comercializarea acestora, la initiativa preotului Dumitru Horga, dar si a unor conflicte aparute intre Fediuc si un ofiter de politie, sef de tura aflat in subordinea inculpatului, cei doi au hotarat indepartarea din circuitul de contrabanda unor asa-zisi „competitori”.

Procurorii sustin ca este vorba, de fapt, despre alte persoane care se ocupau de contrabanda cu tigari in aceeasi zona. Astfel, unul dintre acestia a fost depistat si sanctionat contraventional cu suma de 5.000 de lei si confiscarea din autoturism a cantitatii de 200 pachete de tigari.

Un alt „competitor” al retelei a fost sanctionat prin confiscarea cantitatii de 666 pachete de tigari si aplicarea unei contraventii in valoare de 5.000 de lei, a precizat DNA.

author avatar
Andra Nesu
432 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger