AcasăNewsRestituirea banilor catre pensionari si reintregirea salariilor

Restituirea banilor catre pensionari si reintregirea salariilor

Pensionarii isi vor primi banii incasati incorect de stat pana cel tarziu 31 decembrie 2013

Contributiile la Sanatate ale pensionarilor cu pensii mai mici de 740 de lei vor fi restituite pana la sfarsitul anului viitor. Salariile bugetarilor vor fi reintregite complet din 1 decembrie 2012.

Pensionarii isi vor primi banii incasati incorect de stat pana cel tarziu 31 decembrie 2013

Ministerul Muncii a lansat in dezbatere publica doua ordonante de urgenta, atat pentru restituirea contributiilor pensionarilor, cat si pentru reintregirea salariilor bugetarilor. Astfel, in actul normativ referitor la pensionari se prevede ca banii incasati incorect de stat vor fi restituiti dupa cum urmeaza:

a) pentru sumele retinute in perioada ianuarie-martie 2011, restituirea se realizeaza in transe lunare egale in perioada iunie-august 2012;

b) pentru sumele retinute in perioada aprilie 2011-aprilie 2012, restituirea va fi efectuata pana la data de 31 decembrie 2013. In acest caz, modalitatea si graficul de restituire a contributiilor pensionarilor vor fi stabilite pana la data de 25 august 2012, prin hotarare de guvern.

Conform proiectului de ordonanta, restituirea sumelor catre pensionari se face din oficiu, de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum si de catre casele de pensii sectoriale si cele apartinand altor sisteme de asigurari sociale, neintegrate in sistemul public de pensii.

Lefurile, recuperate in decembrie

Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta referitor la recuperarea reducerilor salariale ale bugetarilor, cuantumul brut al salariilor de baza sau al soldelor functiei de baza, al salariilor functiei de baza sau al indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se va majora in doua etape:

–         cu 8% incepand cu 1 iunie 2012, fata de nivelul acordat pentru luna mai 2012;

–         cu 7,4% incepand cu 1 decembrie 2012, fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012.

Sporuri si drepturi de hrana si echipament

Totodata, se va majora si cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut. De asemenea, se va majora si solda lunara bruta, salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare ale personalului platit din fonduri publice, in cazul in care angajatii respectivi isi desfasoara activitatea in conditii similare ca si inainte de taierile salariale. Actul normativ mai prevede si majorarea la nivelul din noiembrie 2010 a cuantumului compensatiei banesti, respectiv al alocatiei valorice pentru drepturile de hrana si valoarea financiara anuala a normelor de echipare, precum si a drepturilor de echipament, in doua etape, de la 1 iunie 2012, respectiv 1 decembrie 2012.

author avatar
Arpad Dobre
275 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger